Tänkte sänka taket 86mm (73mm+ 13mm gips) och tänkte kolla med er om det räcker för att installera de flesta spottar utan att jag gör bort mig?
 
M
Om det är LED du ska sätta så räcker det mer än väl för de flesta downlights. Gå in och kolla vilken modell du är intresserad av, sen lägger du till ca 20-30mm för luftspalt ovanför spoten, och du kan nog utan problem sätta både 5 och 7W downlights med den höjden. 3W är nog det vanligaste iofs och då är det absolut inga problem. Däremot är det för lite till halogen och pottor ovanför.
 
Jo men LED-spottar känns ju modernt så då får det bli så! Tack för hjälpen!
Tips på bra/billiga sådana ?
Utplacering av spottar, finns det nån bra regel? Gäller ett kök + hall med 260cm takhöjd. 25kvm tillsammans.
 
Finns idag massor av olika alternativ när det gäller LED, behöver inte nödvändigtsvis alltid vara s.k. downlights. Finns s.k. LED paneler som ofta bara är 3-5 cm höga, dessa finns både som kvadratisk, rektangulär och cirkel format, fördelen med dessa är att de har massor av små SMD LED (ofta flera 100) och ovanpå dessa sitter en frostad skiva, som ger ett behagligt sken. Tänk bara på när det gäller LED rent generellt att alltid välja s.k. varm vitt (WW), om lampan skall installeras i en hemmamiljö.
 
M
Håller med att ledpanelerna är snygga med dom brukar väl inte vara dimbara vad jag vet?
Brukar även vara en ganska stor trafo som oxå ska döljas.
 
Finns som dimbara, fråga leverantören om lämplig dimmer, en del styrs via s.k. DMX512 gränssnitt. Har de DMX512 styrning är lampan på vanlig 220 VAC, d.v.s transformatorn är integrerad i armaturen/lampan. Med DMX512 styrning ansluts 220 VAC direkt till lampan, sen styr man lampan med en DMX512 kontroll (dimmer), till DMX512 kontrollen behövs därmed en transformator (in 220 VAC, ut 12 VDC), men denna behöver bara vara på ca 10W. Annars kan man ofta använda DALI (digital) dimmers.
 
Verkar ju va en ritktig djungel vad gäller downlights. Men kan man inte bara köpa en vanlig snygg hållare för halogen (utan lampa) och sen sätta in en LED-lampa för rätt sockel, GU10 , MR16 och allt vad dem heter? Då blir ju lampan utbytbar , vilket LED-spottarna inte verkar vara. Eller blir det bara dyrare så?
 
M
Vad jag har hört så är du tvungen att sätta pottor ovanför alla lampor då, eftersom möjligheten att sätta halogen finns och då ökar brandrisken markant. Detta behöver man inte göra om man bara kör led downlights. Det brukar bli att man får sänka taket ännu mer för att få plats med pottorna då oxå.
 
pottor finns med 89 mm höjd numera, förr fanns bara 150 mm.
 
Ja det ska ju ändå inte sitta halogen i utan LED och jag får väl informera nästa som flyttar in att det enbart ska sitta LED lampor i, sen har jag betongtak ovanför så det lär inte fjutta eld i vilket fall :)
Var kan man köpa billiga LED-ersättningslampor och var köper man halogen-hållarna?
 
Tyvärr så är billig och LED en dålig ekvation. Satsa på kvalitet. Det kostar men det smakar också i det här fallet. :) Philips har riktigt bra LED-ljuskällor för 230V och GU10.
 
kan hålla med ovanstående att billiga led är oftast skräp.
Fula dioder oftast!
Jag satte Philips 7 w LED 230v i mitt ryggåstak i stugan.
Blev riktigt snyggt , lamporna var ganska dyra men satte dom i Malmbergs armaturer för typ 40 kr /st.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.