jättekul med alla bilder och bra info, följer bygget med spänning både här i tråden och på bloggen :)

verkar helt klart inressant att kunna skippa luftspalten för att få in mer isolering, blir det lika bra som luftspalt?

man blir helt klart sugen på att göra likadant när man läser dina inlägg, synd att vimmerby prefab inte säljer till privatpersoner längre så det inte går att köra samma koncept med dem själv :(
 
Rickardg skrev:
man blir helt klart sugen på att göra likadant när man läser dina inlägg, synd att vimmerby prefab inte säljer till privatpersoner längre så det inte går att köra samma koncept med dem själv
Registrera en enskild firma "Rickards Byggservice" och köp genom den :D
 
jo jag har lekt med den tanken ;)
 
Vår snickare Niclas var i full gång med råsponten nu på morgonen när jag åkte förbi bygget på väg till jobbet. Han föreslog att vi skulle vara noga med att få ut takplåten längs gavelspetserna från betongytterväggen ordentligt (någon/några centimeter) eftersom han sett många vitmålade hus som fått fula ränder på gavelfasaden om plåten ligger för nära fasaden och inte leder bort vatten ordentligt.
 
  • Bygghus.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu är nästan all råspont på plats och på lördag monteras fönstren på plan 2 och loftplanet.

Idag får vår rådgivare hos bygghandeln hem provexemplar av Moniers platta takpanna i tegel som heter Turmalin. Utifrån de bilder vi sett lutar det åt färgen "Ceder", som är en grå glaserad panna. Vi hade tidigare funderingar på att ha plåt längs gavelspetsarnas kanter och vid takfoten, men Monier har en snygg kantpanna så det är möjligt att vi väljer en sådan lösning istället. Snickarna väntar på besked när det gäller läktavstånd så vi måste bestämma oss idag.

Återkommer med bilder under kvällen.
 
Det blev tyvärr för sent på vanliga jobbet så vi hann inte med att bestämma oss för takpannor och ta foton på dem idag. Men arbetet med råsponten slutfördes i alla fall.
(Från den här vinkeln ser huset lite högt och smalt ut men det beror på att varken groventrédelen eller dubbelgaraget är byggt ännu.)
 
  • IMG_0948.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Idag åkte min sambo förbi Nyköping där vi fått uppgift om att det skulle finnas ett hus med den platta tegelpanna, Turmalin ceder, som vi bara sett på bild men som vi tror skulle passa husets övriga arkitektur. Enligt sambon var den lika snygg i verkligheten som på bilderna så om vi får den till ett bra pris blir det den istället för en traditionell kupig betongpanna.

Idag kom även fönstren på plan 2 och loftplanet på plats och igår började snickarna lägga ut undertaksduken.
 
  • IMG_0968.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0973.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • IMG_0975.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Nu är isoleringen under taket på plats. Efter visst funderande körde vi hängslen och livrem, det vill säga gjorde en luftspalt mellan undersidan av råsponten och mineralullen. I Tyskland gör man tydligen inte det när man använder undertaksduk på råspont men Moniers expert ansåg att vårat klimat är annorlunda och att det då bör vara en luftspalt. Han tillade dock att om han hade gjort det på sitt eget hus hade han struntat i luftspalt. :x

Idag påbörjade vi arbetet med ventilationsrören. Vid schaktet till plan 2 har vi satt en skiva som vi borrar i och drar ventilationsrören (och även elen) genom. När det är klart fyller vi i betong i schaktet. Någon nämnde att det finns någon form av lättare betong som är blandad med lecakulor eller liknande som kan vara lämplig att fylla med ifall man i framtiden måste borra för fler rör.
 
  • Peter Luftbyrån.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • _MG_0264.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Låter klokt med luftspalt.

Betong med leca är en bra idé om man lättare vill kunna ta hål i efterhand, annars är väl det ännu enklare att låta det vara delvis öppet för att redan från början förbereda för fler installationer (om schaktet sitter inkapslat iaf) för ni kommer säkert komma på mer saker när huset är klart även om ni verkar ha tänkt på dem mesta (som existerar idag iaf)
 
Vi började räkna på vad det skulle kosta att jämna ut betongbjälklaget med flytspackel och insåg att det skulle bli ganska, för att inte säga mycket, dyrt. Nu har vi istället bestämt att på golvet på plan två köra samma lösning som i taket på entréplanet, det vill säga Nivell.

Vi reglar alltså upp allt på plan 2 utom de två våtrummen och, till skillnad mot i taket nere, så använder vi en stegljudsdämpande regel. Med betongbjälklaget och innertaket nere som reglats ner med så kallade ljudskruvar gissar jag att vi kommer att få en extrem ljuddämpning mellan våningsplanen. Mellan och under Nivellreglarna lägger vi isolering för att så lite som möjligt av golvvärmen på plan två ska söka sig ner till taket på entréplanet.

Vi har ca 50 mm till godo för sådan regling och sedan lägger vi LK:s spårskiva som undergolv och där vi lägger värmefördelningsplåtar och drar golvvärmeslangen.

Det vi funderar på är om vi kan placera väggreglarna på golvregellösningen eller om vi måste placera dem på det just nu ganska ojämna HD/F-golvet? Synpunkter?

Någon som har några synpunkter på denna lösning?

Annars rullar allt på ganska fort. Idag började vi med glespanelen på plan 2.
 
  • Glespanel.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Bra fart på ditt bygge :)

Med väggarna på golvregellösningen blir det lättare att flytta på innerväggarna i framtiden, men samtidigt är det nog risk att väggarna rör sig lite och knakar när man går brevid dem som i ett trähus.

Med väggarna på HD/F-bjälklaget bör väggarna bli stabilare och knaka mindre men det är kanske ändå risk att golvlisten (eller skulle ni skippa golvlister även?) knakar ändå om golvet rör sig men väggen är still(?)

Jag skulle nog valt lösningen med väggarna ovanpå golvreglarna men se till att det hamnar "fötter" rakt under där väggarna ska vara så rör väggarna sig så lite som möjligt när man går på golvet.

(bor själv i knakande trähus :(, därav fixeringen vid knakande golv)
 
Tack för tipsen! Det är ju ett av skälen till att vi bygger i betong - att det inte ska knirra, knarra och skallra så fort man stänger en dörr.
 
Var det inte tänkt att du/ni skulle lägga isolering på bjälklaget och sen gjuta in värmeslang i betong ovan-på det? (Eller har jag blandat ihop nått???)
Är bjälklaget så o-jämt att du inte kan lägga ut isoleringen och få den att ligga bra?
Går det att lägga tjockare isolering dår det fattas mycket? Och tunnare där det är högt???

Nivell är ett bra system, jag hade satt väggarna på bjälklaget och sen lagt golvet, ev med nån plast el.liknande som gnissel dämpare emellan...

Men ännu hellre gjutit enl. ovan, om nu det var eran idé från början... Kanske går att köra en grov-avjämning (ev. med LECA-kulor iblandat för värmeisolering.)

Annars en kul tråd att följa, ser ut att bli kanon...

//AA
 
Nja, vi tänkte från början jämna ut med flytspackel och sedan lägga isolerande XPS-skivor med värmespridningsplåtar, och flytande trägolv på det. HD/F:n är ju förspänd, det vill säga lite böjd. Är ca 50-60 mm under färdigt golv som högst och ca 70-80 mm som lägst (vid balkongdörrarna). Så jämna ut med flytspackel så mycket känns onödigt. Med Nivell antar jag att vi inte ens behöver isolera (det blir ju luft under spårskivan).
 
Så va det ja... Hur mycket billigare blir det med Nivell-system ist.för flytspackel och XPS-skivor?
Tror nog att tidsåtgången är till Nivell´s nackdel...

//AA
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.