Mitt första inlägg här verkar vara ett bra forum!

Har ganska nyligen köpt ett hus byggt 73 105+105kvm med källare.
det som hände var att i somras när det regna som mest (typ 100mm på ett par timmar) trängde det in vatten i ett av hörnen i källaren.
anledningen som jag ser det är att det dels är en liten slutning på tomten vid det hörnet samt stuprör från mitt altan tak samt grannens förråd går ner där (detta är ingen lyckad lösning och jag ska försöka ändra så vattnet inte rinner mot huset)

Huset har orginal dränering från 73 och det jag undrar är om jag behöver dränera eller om det kanske inte är så bråttom nån gång måste det ju säkert göras såklart.
Problemet är att detta är kedjehus som ligger tätt bara en carport emellan husen. Så dränera blir helt klart knepigt (vad jag vet har ingen gjort det på gatan 16 hus totalt)
I hela källaren är det träpanel och innanför träreglar samt isolering :S
vi ska inte inreda källaren utan det kommer vara tvättstuga,hobbyrum,toa,dusch,bastu.
har tänkt att riva ut all träpanel och putsa väggarna som är lecablock...är det en bra lösning?

vet inte hur jag ska lösa detta och är väldigt tacksam för svar!
 
Ska Du inte bo i källaren och håller den ren från organiska material är det väl ok att vänta. Det gäller att se till att man har koll bara så det inte står fukt man inte vet om och möglar nånstans. Så som Ni planerar att använda källaren är det inte hela världen med lite fukt heller men det finns flera trådar om avfuktare och hur man bäst använder såna som Du kan läsa också, det kan vara en lösning i nuläget.
Börja med att leda bort vattnet från dubbla stuprör från huset få se om det räcker tills vidare.
En dränering av den typen av hus som Du beskriver är ju enklast att göra om grannarna är med på det och alla gör det samtidigt.
 
Förr eller senar måst du dränera om så det är lika bra att göra det nu innan du planerar för mycket vad du ska göra i trädgården, när du återfyller över dräneringen så andvänd singel upp till marknivån och lägg platter eller sten vid väggen så behöver du inte tänka på dränering mer, använd inte jord och lera som återfyllnad skapar bara problem, för då ska det planteras och då måste man vattna intill väggen vilket gör att det blir problem så småningom och då är man inne i en ond cirkel för växterna måst ju blomma och vara grön för att se fina ut
 
Om det tränger in fritt vatten vid regn är det ju hål i väggen. På lättklinker- och lättbetongväggar är det yttre putsskiktet på några få mm det enda som stoppar fritt vatten att gå in i väggen. Kommer fritt vatten in vid regn? I så fall är putsen sprucken på utsidan. På vilken höjd kom vattnet in?

Har man lite tur är läckan alltså lokal så man kan gräva sig ned just vid läckaget, slamma på nytt och lägga membran. Putsskiktet spricker lätt på utsidan hörn då det är extra utsatt där och längs golvet mellan platta och första murskikt pga rörelser. Hade själv inläckage i ett hörn just pga att putsen spruckit på hörnets utsida på lättbetonghus.

River man ut träpanelen så är det inte bråttom. Men ny puts + färg kommer ju inte att sitta för evigt om man säger så tills inläckaget är borta. Källaren kommer även att bli lite kallare och råare efteråt om man inte komplementerar med utv isolering.

Jag har dränerat under en murad mexistensaltan. Vad glad jag skulle varit om det hade varit en carport istället :rolleyes:
 
Redigerat:
Tack alla som tagit sig tid att svara!

Det har bara kommit in vatten 1 gång och det var inga mängder.
Är i hörnet av rummet och på vilken höjd är svårt att avgöra. Men typ i mitten.
Hål är väl möjligt att det kan vara...ska ta och riva lite mer i det hela nu det har stått stilla sen det hände mycket annat som också måste göras ju :)
Om det nu är hål i väggen kan det räknas som dolt fel? är ju rätt svårt att se kan jag tycka.

Har framsidan av huset fri på baksidan en stor trä altan och på dom bägge andra sidorna är det min och grannens carport. Så enkelt tycker jag ju inte att det är.
 
Hålet ser man ju inte från insidan utan på utsidan i form av spricka eller skada i putsen. Men om vattnet kommer in högt på väggen är det sanolikt att putsskadan ligger högt, kanske strax under eller tom i marknivå. Har du tittat hur putsen ser ut i marknivå? Du kanske inte behöver gräva så djupt...

Vatten kom alltså ut från väggpanelen? Är det då inte svårt att avgöra hur mkt vatten som ev kan ha gått in bakom panelen och ner under det uppreglade golvet (om du har sånt).
 
har ni gemensam dränering, eller egen med egen rensbrunn, kolla upp detta. Kan vara idè att anlita spolbilen och kolla upp både dränering och dagvatten = från taket. Kan vara så att stoppet blivit nu, för det har förmodligen regnat även för den förre ägaren, och då borde det ha syns något på väggen. Om det finns en gemensam dränering, som tar flera hus, bör ni gå samman och kolla upp hela längden dränering
 
Fortsätter i min gamla tråd om min källare som jag är redigt trött på nu.
har inte på börjat nån dränering än (tycker det är för mkt snö :) )

Till det nya som hänt: Hade lite myror i källaren i somras inte så mkt men endel.
nu när det blivit mkt kallt ute har det blivit myrinvasion i källaren. mest i gillestugan.
såg att dom kom från väggen så jag börja ta ner lite panel och isolering där med vilket jag ju ändå tänkt göra.
och där fanns det myror kan jag lova tusentals! :(
mest döda men endel slöa levande.
men det som gjorde mig riktigt orolig var rejäla öppningar mellan lecablocken i källar väggen verkar vara hål rakt ut i backen så inte konstigt att det kan komma in myror.
Vet inte om det är pga fukt eller om det spruckit isär ändå.

Då jag kan väldigt lite om sånt här så undrar jag vad man kan göra åt detta.
haft huset ca 1år och huset besiktades i samband med köpet. men detta visste man ju inte...gäller nån försäkring tro?

det går inte bra nu tacksam för hjälp.
 
Att det rörde sig om hål i putsen på väggens utsida väggen stod ju klart i och med att vatten rann in och att det är lecaväggar.

Jag gissar att det skulle kunna vara dolt fel OM det inte fanns några tecken på fuktskada eller insektsskada eller annat på insidan vid köpet. Avgörande för dolt fel är dessutom att man inte kan förvänta sig ett sådant fel på en fastighet med den åldern. Om det nu är "rejäla öppningar mellan lecablocken i källar väggen verkar vara hål rakt ut i backen" så tycker jag att det låter som man inte kan förvänta sig det. Så jag skulle ta dit en besiktningsman som kan göra ett skriftligt utlåtande innan jag börjar åtgärda eller förstöra "bevismaterial". Fram med kameran också.

Är hålen sprickor i murbruket eller att saknas det murbruk mellan blocken? Hur stora är gliporna? Har blocken rört på sig etc. Är det lokalt eller över hela den yta du ser? Fukt kan ju göra murbruk sprött men då krävs stora fuktmängder (i princip ståendes i fritt vatten) under lång tid så det verkar väl lite orimligt att det skulle bero bara på det?

När det gäller myrorna: Kolla din försäkring om ersättning för sanering och ev återställning. Är det hästmyror (äter virke) eller någon av de mindre modellerna? Jag har t ex Trygghansa och om jag inte minns fel täcks endast bekämpning av ohyra (som inte äter virke) om jag själv försökt få bort dem men misslyckats.
 
Redigerat:
tack för svar!

det är vanliga svartmyror (svartmunk) det handlar om.
står ju i besprotokollet att det är för höga fukt nivåer innanför panelen i källaren. men i min värld betyder inte det hål i väggen.

det är inte sprickor utan snarare glipor mellan blocken 2-3cm tycker det ser ut som dom flyttat på sig helt enkelt. är inga problem att köra in en 30cm mejsel i hålen.

jag tycker inte detta är normalt men är ju ingen expert heller.
går säkert inte som dolt fel (knappt nått som gör ju)

bäste vore väl kanske besman om man nu kan lita på dom.

hur åtgärdar man sånt här annars?

känner mig aningen bitter :S
 
står ju i besprotokollet att det är för höga fukt nivåer innanför panelen i källaren. men i min värld betyder inte det hål i väggen
Då hade du utökad undersökningsplikt beträffande väggens täthet. Med den kännedomen får du som köpare nog förvänta dig att putsskiktet på en lecavägg kan vara skadat (dvs inte dolt fel) såtillvida inte "hålen" är såpass omfattande att åtgärd bör ske pga hållfastheten i väggen för då kan du hävda dolt fel på den punkten. Är du osäker ta dit en besiktningsman.

Om hålen inte bedöms inverka på hållfastheten är det bara att plocka upp plånboken och åtgärda i vanlig ordning med nytt murbruk och slammning av källarväggen när omdräneringen kommer.
 
vad menas med slammning?

ny puts på utsidan av källarvägg och sen mura igen hål på insidan samt putsa invändiga väggar låter det vettigt?

i samband med dränering såklart.
 
Ja det låter vettigt.

Slammning = man slammar ytan med en murarkvast.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.