Nångång under hösten/vintern/våren kommer vi renovera vårt badrum. Det enklaste vore ju att bara renovera badrummet med allt vad det nu innebär. MEN, saken är den att vi saknar ett sovrum samt ett allrum på övervåningen. Dessutom skulle vi önska att få ner tvättmaskin/torktumlare, varmvattenberedare samt badkar (tunga saker i ett gammalt hus) till nedervåningen.

Vi har några olika förslag på lösningar på detta (se t.ex http://www.byggahus.se/forum/badrum/149895-badrum-i-tillbyggnad-mellan-hus-och-garage.html ) . Antingen bygga ihop garaget med boningshuset och därigenom få ett extra sovrum och ett badrum på nedervåningen, eller bygga om husets originalvardagsrum, som idag fungerar som genomgångsled till det tillbyggda vardagsrummet, till ett badrum och master bedroom.

Nackdelen med denna lösning är att vi måste öppna upp originaldörren till det nuvarnde vardagsrummet. Köket är idag byggt som ett U och således skulle bänkarna vara tvungna att flyttas på (men inga nya skulle behöva köpas).
En annan nackdel är att luft/luft-värmepumpen skulle hamna i badrummet och skulle således behöva flyttas.
Den sista nackdelen är att våran öppna spis med insats skulle hamna i sovrummet, och därigenom skulle vi tvingas montera värmeförflyttare som flyttar varmluften från sovrummet till övriga huset. Spisen är ett viktigt komplement då vi kör direktverkande el!

Genom denna lösning skulle vi få ett litet extrasovrum samt ett allrum för barna på övervåningen, vilket vi saknar i dagsläget.

Givetvis finns en del funderingar kring detta, bl.a:
*Det behövs väl inget bygglov för att ändra om planlösningen på detta vis?
*Blir öppna spisen användbar efter en sådan lösning? Insatsen är en 9kw keddy som ger ganska duktigt med värme. Går värmen att använda utan att man får sova i en bastu på vintern? Är värmeförflyttare såpass effektiva att de kan förflytta ut värmen ur sovrummet i sån fart att man ändå kan hålla nere tempen runt 20-23c trots aktiv eldning?

Vi börjar med dom frågorna. Någon som ser nått som verkar helt galet med mina tankar?

Här är ritningen som huset ser ut idag:.

http://chagak.blogg.se/images/2010/originalmod_98823227.jpg

Så här skulle det se ut efter ev ombyggnad:

http://chagak.blogg.se/images/2010/original_efter-ombyggnad_98823170.jpg

Mvh Erik
 
1/ tror inte det är något bra idee att flytta badrummet ner. Det är en stor fördel att ha ett badrum på samma våning som dom flesta sovrummen finns.
2/ förstår inte att ni saknar samvaroytor. Det som är fel är att allrummet är en genomgångsrum och ingen vill vara där på grund av det - outnyttjad yta på grund av dålig planlösning. Om köket hade direkt ingång till vardagsrummet så skulle man kunna stänga allrumsdörrar och vara där i fred utan störande trafik.
3/ många är nöjda med tork/tvätt nära klädskåpen i sovrum för att slippa bära tvätten i trapporna i det oändliga - fundera på det :).
4/ Varför måste man bygga ihop hus och garage? Man kan ha ett enkelt rum+ dusch där ändå - för gäster, blivande tonåring eller framtida uthyrning?
5/ går det att bygga en våning till på vardagsrummet? Eller offra en del av vardagsrummet för sovrum? Tillfälligt lösning i några år?
gaia
 
Hej gaia och tack för synpunkterna!

1/ Det där med att ha tvätt/tork på samma våning som de flesta sovrummen är nog något jag kan hålla med om, för att slippa bärandet av klädet i trappen. Kruxet är att golvet i badrummet med åren gett vika. Bara på de 3 år vi bott i huset har golvet sjunkit såpass att man i köket, över köksbordet kan se att taket "hänger ner" någon ca. Troligen är det så att det en gång i tiden funnits en (bärande?) vägg där det idag är ett stort kök. Att sen ha en 200L varmvattenberedare, badkar samt tvättmaskin ståendes där har nog inte gjort saken bättre. Golvet där tvättmaskinen idag står har sjunkit såpass mycket att vattnet i badrummet inte längre riner ner i golvbrunnen utan samlas i en stor vattenpöl framför tvätt/tork-maskinen. Mellan golvbrunnen och vattenpölen är det ett torrt område på ca 20cm. Sättningarna i golvet har oxå gjort att våtrumsmattan spruckit i en skarv där vattnet brukar samlas, och således har där kommit in fukt, vilket försäkringsbolaget bekräftat vid en mätning i våras. Skall det renoveras måste vi stadga upp badrumtgolvet med en limträbalk/stålbalk nerifrån torpargrunden för att få ordning på problemet.
Det är en av anledningarna till varför vi vill få ner "maskinparken" och gärna dusch till nedervåningar.

2/ Samvaroytor är definitivt något vi inte saknar med våra 60-70m2 vardagsrum (av totalt 155m2). Vad vi däremot saknar är välplanerade samvaroytor. Det gamla vardagsrummet fungerar numera som en passage mellan hall och vardagsrum. Förr hade vi databord och lekutrymme där, men efter att vi numera har bärbara datorer så ha vi lagt ner kontorshörnan, och leken hamnar allt som oftast i vardagsrummet. Drömmen är att ha en planlösning där barnen skulle kunna ha övervåningen för sig själva med varsitt sovrum, en enkel toalett och ett gemensamt allrum. Erfarenheten säger att det blir ständiga bråk om att man inte får vara i varandras sovrum, och där skulle ett gemensamt allrum komma till pass...både för ensamlek och när det börjar droppa in kompisar i olika åldrar. Dessutom har vi pga vårt enda vardagsrum, endast en TV, vilket inte alltid är så smidigt då barnen oftast vill se på andra saker än vi vuxna.
Tanken är ju att barnen skall kunna leka å stojja där uppe medans vi vuxna skall kunna ha det lite lugnt å skönt där nere hehe

3/ En klar poäng, men i vårt fall hamnar mycket av kläderna ändå på nedervåningen eftersom 95% av vår vakna tid spenderas här nere. De gånger som övervåningen nyttjas är då det är dax för bad/dusch, stoppa in/vika tvätten, sova eller om något barn vill leka ostört.

4/ Rummet finns ju redan och har av tidigare ägare använts o kontor och ungdomsrum. Anledningen till varför det skulle vara lite bökigt att bygga en dusch där, är nog att garaget står på en gjuten platta och där finns varke vatten eller avlopp. Skulle man byggt ut rummet 1m och således ihop med huset, så skulle man kunna gjuta in vatten och avopp i grunden och lösa det på den vägen, men en ihopbyggnad är helt klart det 3e alternativet efter tt bara renovera badrummet eller bygga ett nytt på nedervåningen.
Är dock ett tag kvar innan styvdottern kan flytta ut dit...hon fyllde 9 för ett par veckor sen...skulle tippa på 6-7år innan det kan bli aktuellt :)

5/ En bra fråga...något både vi och de förra ägarna funderat en hel del på. Det vore givetvis den optimala lösningen på alla vis, att göra en övervåning på varagsrummet som skulle ge oss ytterligare ca 45m2 yta. Enligt skisser jag gjort tidigare skulle man kunna få plats med både ett master bedroom och ett riktigt bra badrum på den ytan, även om man skulle bygga det som ett halvplan med snedtak. Finns dock funderingar utifall det är möjligt att belasta väggar och grund med den extra vikten samt ekonomin.
Vi har idag ca 800kkr i lån på huset. Vid en snabbvärdering fick vi svaret att vi ev skulle kunna få ut runt 850kkr vid en försäljning. Vi pratade lite löst med en granne som har byggfirma om att bygga på en övervåning på vardagsrummet. Hans högst grovhöftade tanke om priset var att det borde gå att fixa för runt 500kkr inkl ett standardbadrum.
Det skulle isåfall ge oss ett lån på huset på runt 1.3miljoner, och sådeles skulle vi aldrig ha en chans att ens få ut i närheten av vad vi har i lån. Det är ett läge som känns ytterst obehagligt.
Men nog har vi ritat och drömt om den lösningen...och vi skulle säkert göra det om vi vann en miljon på lotto...men att lägga 500kkr på huset nu skulle inte kännas bra...å banken skulle troligen totalvägra!

Just det ja...dela upp vardagsrummet var det ja...vi har naturligtvis kollat på den möjligheten också, och hade bestämt oss för det innan vi flyttade hit, men väl på plats upptäckte vi att just vardagsrummet är husets hjärta och stora tillgång. Därför blev det ingen fördelning av den stora ytan eftersom vi antingen skulle få ett L-format vardagsrum eller ett litet "fyrkantigt".
 
Redigerat:
No ja, bara att renovera det gamla badrummet + ny tvättstuga blir kanske inte så mycket billigare om man anlitar hantverkare till allt :). Det krävs ju förstärkningar i konstruktion och kanske finns det fuktskador undertill som en dyr överraskning? Att dra om rörledningar och kanske också el - oftast något som är dyrt och besvärligt i gamla hus ( bor själv i gammalt). Börjar man röra i det så ser man hur mycket mer det blir i tid och pengar innan man är klar :).
Bygger ni om som på ritning så totalt kan det komma upp till samma summor som att bygga över vardagsrummet ( ca 500 tusen?). Det är svårt att råda vad som blir bäst.

Banken vill ju inte att en fastighet ska förfalla så dom brukar låna ut till förnuftiga renoveringar och att renovera den enda badrum i huset som är helt slut är ju en sådan fall. Banken tittar på om ni kan betala vad en högre huslån kostar och ni kan få ett lån om ni har råd med den. Husets värde ökar i takt med renoveringar eftersom ni höjer husets standard. Hur mycket är det lönt att investera i huset kan jag inte gissa. I Stockholms centrum kan man investera mycket, i utkanten av en kommun utan arbetsplatser är det inte alls så lönsamt.

Om ni har råd med ett hus som kostar 1,3 mlj och om ni kan hitta ett som passar er bättre så skulle jag försöka sälja det ni har och flytta till ett med bättre planlösning :).
Men det har ni kanske redan tänkt på?
gaia
 
Redigerat av moderator:
Jo, vårt hus är byggt 1904 med renovering och ombyggnad under 50-talet. Vardagsrummet tror jag är tillbyggt -72.
Ja, troligen måste golvet rivas upp i gamla badrummer eftersom det är fukt i skarven under mattan. El-golvvärmen där har lagt av och värmer bara punktvis. Vet inte exakt, men tror det badrummet renoverades runt 90-94.

Har faktiskt nu under eftermiddagen skissat på en ny planlösning av tillbyggnaden. Hade lagt bort de funderingarna pga att vi tidigare hade ett 2½m långt akvarium utmed "bortre" väggen...den som är ut mot trädgården. Har dock precis nyligen sålt detta till förmån för ett mindre på endast 1m. Plötsligt blev en uppdelning av detta rum betydligt mer intressant.
Finns dock en stor fråga.
Går det att höjja golvet 10-15cm och låta vatten och avlopp gå mellan gamla och nya golvet? Problemet är nämligen det att utbyggnaden är byggd på en gjuten platta där varken vatten eller avlopp finns. Kunde man höja golvet å dra all VVS under detta så skulle man kunna dra in det till originalbyggnaden och därifrån ner i krypgrunden.
Vardagsrummet som då skulle delas i 3 rum, vardagsrum, sovrum, tvätt-duschrum, ligger vägg i vägg med både kök och "gästtoalett" som ju båda har vatten och avlopp.

Har en skiss som jag tänkte scanna in, men just nu sitter jag i TV-soffan med en trött son i knät.

Ekonomin ja...den är inte god, rent av dålig, men vi blev på stående fot lovade 90kkr av banken utan att värdera om huset för badrumsrenoveringen. Inte mycket att leka med, men jag hoppas kunna göra en hel del av snickararbetet på egen hand. El och VVS vågar jag dock inte röra.
Tanken har hela tiden varit att återanvända varmvattenberedaren och tvätt/torktumlare och endast köpa ny badrumsmöbel, belysning, fläkt och duschkabin. Tanken ät våtrumsmatta på golv och vägg och ingen golvvärme.
 
Ingen dålig idee men ej helt perfekt :).
Man ska helst undvika att placera toadörren för nära vardagsrummet eller köket - känns olustigt när man ser muggen från de rum när dörren öppnas, eller springer med tvätt när andra tittar på tv :). Kan också vara en minus ifall du ska sälja någon gång.

Du har torpargrund i den gamla delen som kanske underlättar nya dragningar från gamla toan till den nya våtrummet som du planerade förr. Så är vi i gamla allrummet igen :). Men det drar med sej stora ändringar i köket + en ny dörr och det blir inte gratis heller .... men en direkt förbindelse mellan kök och vardagsrum skulle bli en förbättrind redan idag, tycker jag :). I famtiden blir det kanske den enda vägen till vardagsrummet? Kan ni leva med att alla ska passera köket för att koma ditt? Jag ser det som bättre alternativ än att gå genom vardagsrummet för att tvätta/ bada.

Synd att det inte är fler som hänger i tråden .... finns folk på forum som har smarta lösningar på allt och hjälper gärna ... dom har kanske semester just nu?
Ha tålamod och vänta med att riva något tills semestertiden är slut :).

Ja, 90 tusen är ingen stor summa men hushåller man med den så kommer man långt :). Plastmattan är det säkraste i ett trähus och den är ju inte kall att gå på. Den gamla mattan åldrades kanske sönder i förtid på grund av golvvärme? Plasten blir styv är mjukgöringsmedel har dunstat bort i värmen.

Kan du riva och bygga nya väggar själv så blir det ju ett håll mindre i kassan. Ge dej bara inte på att lägga en plastmatta själv om du inte har någon till hjälp som kan det :). Helre spara på möbler och annat trams än riskera otäta svetsar i mattan.

Själv ( utan handverkarnas hjälp) har vi klarat en uppfräschning av ett litet bad på 3m3 för ca 15000kr men det var bara kosmetik - slänga ut gamla möbler, foga om gammalt kakel, ny vask+batteri, en enkel Svedbergs glasvägg+ duschdrapperi i hörnan + ny spegelskåp + några meter nya rör + ny belysning ( inga spottar) +en massa smått som man inte visste att man behövde. Ingen rivning eller ombyggnad men det blev en rund summa ändå. Bara som orientering hur det kan springa iväg :).

I mina ögon ser det som om din första plan med att dela gamla allrummet till ny sovrum och bad ger bäst planlösning :)
gaia
 
Tack för svaret. Trevligt med folk som har många å genomtänkta synpunkter!

Finns ju uppenbart fördelar och nackdelar med båda varianterna. Fördelarna med att bygga om gamla allrummet är ju att man kan behålla det stora vardagsrummet och att man har torpargrunden rakt under med både vatten och avlopp inom några meter under huset.
Nackdelarna är ju dels att det är ett ganska stort fönster på ca 125x125cm + karmar och lister på väggen som vätter mot vägen. Dels måste värmepumpen flyttas (kan det kosta som en vanlig installation, dvs 5000kr montro?) och vår öppna spis blir mer eller mindre meningslös. Lite synd då vi lagt runt 18k på nytt rör och insats... Dessutom måste vi riva lite i köket. Dörren mellan vardagsrummet och köket finns kvar (på vardagsrumssidan), men är fastskruvad. På kökssidan har dom antagligen monterat spån och gips som de sedan kaklat över. Vi skulle förlora mycket förvaring och den största delen av bänkytan i köket, men vi har mycket "trams" i många lådor, så en hel del skåp och lådor skulle kunna omfördelas om man rensade bort saker som inte måste finnas i ett kök.

Nackdelarna med att modifiera vardagsrummet är ju givetvis att vardagsrummet blir mindre. Dock är det inte lika viktigt om vi istället kan skapa ett allrum på övervåningen då vi kan flytta ner ett plan och ett rum blir ledigt på övervåningen. Sen är det ju ett givet problem att få dit vatten och avlopp. Risken för otrevliga dofter från badrummet ser jag nog inte som så stor risk då vi inte är intresserade av att ha någon toalett i ett ev nytt badrum. Vi har en ganska nyrenoverad "gästtoa" under trappen.
Springet vid TVn kan ju dock bli ett problem

Det är absolut ingen panik just nu. Bättre att det får ta tid och det blir bra (och inom en rimlig kostnad), än att man gör något förhastat och ångrar sig efteråt.

Vad gäller att byta hus så har vi tänkt tanken många gånger, men vi trivs bra i vårt hus (även om det är vansinnigt dåligt isolerat osv osv osv osv), och vi sitter i lite av ett moment22-läge. Vi kan få ca 850kkr för kåken, men det finns säkert lite smått å gott som måste fixas först. Husen i vår storleksklass här på orten ligger mellan 800kkr-1.5miljoner. För att köpa måste vi ha 10% kontantinsats...vilket vi inte får genom att sälja...så även om vi säljer huset har vi troligen inte råd att skaffa ett annat. Så när man räknar fram å tillbaka så ser man på kalkylen att vi nog blir kvar här en stund...vilket oxå är lite skönt då man kan lägga energin på att fixa till det hus vi har istället för att söka nytt. Alternativet är att mellanlanda i en hyresrätt ett par år för att spara ihop till en kontantinsats och stabilisera upp jobb-biten (en som jobbar inom bemanning och en som pluggar fram till jul). Vi är 2+2/3 (ett barn som bor här en helg i månaden och 2 barn som bor här på heltid) så vi skulle behöva en 4a...å då är det inte SÅ mycket billigare än huset!
 
en tokig idee som kom som en blixt när jag konstaterade att man måste ju bevara det viktigaste möbel och funktion som finns i huset: KAMINEN :)
Nu får du ligga sömnlös och leta efter för och nackdelar :) :) :)
Kaminprojekt:
1/flytta köket till vardagsrummet så det blir en öppen planlösning som alla tycker om idag . Vaskens avlopp behöver inte gjutas i golv, kan följa väggen bakom skåpen ovan golv
2/ Göra ett tvättstuga+sovrum i köket? Till tvättstuga ingång från nya kök ( den tillbomade dörr), dörr till sovrum från hall
3/Låta stora badrummet stanna kvar uppe ....
god natt :)
gaia
 
Redigerat av moderator:
Hallå!
Jag är Datate's fru, och kommer här och inflikar lite, då jag är rätt intresserad av renoveringsplaner och så jag också. (Läs: jag ska också bo här...).

Hur som helst så satt jag här och ritade lite, efter att ha funderat lite på egna idéer och eventuella lösningar. Bra eller dåliga vet jag inte, därför frågar jag er, och hoppas på svar och idéer.

Min ritning är tyvärr inte gjord efter några speciella mätningar ( för det orkar jag inte pyssla med denna sena timme).

Här kommer i alla fall min lilla skiss, säg vad ni tycker (fast inte om konstverket i sig).

//Skogsflickan
 
  • Min_modifiering_2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hej!
Tycker om din idee att ha ett litet arbetskök och en matplats i direkt anslutning till köket. I en sån kök kan man kanske ställa tvått/tork om man har golvavlopp och ingen behöver störas av det för det är ju en arbetskök - har sett såna lösningar i små hus i England.
Har själv ett litet arbetskök och den fungerar perfekt. Vi äter i en betydlig lugnare och finare miljö än köksmiljö som kan vara rätt stökig ibland. Ingen besvär att ta några steg ut med sin kaffe eller talrik. Får vi gäster så dukar jag fint och festbordet är fixar :). En bra känsla att inte äta i köket som tjänstefolket ... förr i tiden :).

Jag ser att du letar efter en lösning som kräver minst förändringar och det är mycket klokt tänkt:). Jag bara rör till det och slänger ur mej ogenomtänkta ideer som du kan leka med ....och förkasta. När ni till slut gör ert val så ska det ske med en känsla att alla alternativ har blivit undersökta och ni har kommit till en kompromiss som är bäst :). Man ska inte förhasta sej och plötsligt mitt i byggröran upptäcka att det kunde man gjort bättre. Man ska inte fastna i "så brukar man göra " och våga udda lösningar om dom är PRAKTISKA för er. Estetiken bör komma i andra hand och funktion i första hand i ett kök som är ju en arbetsplats. Samma gäller badrummen som är oftast små och man får hushålla med ytan som ska vara lättstädat och hållbar.
Just nu letar jag efter ett gammalt hörnskåpsvitrin att ha i mitt badrum - rymmer mycket , utnyttjar en ledig hörna maximalt, kostar några hundralappar :). Blir den skabbig så är det ingen stor förlust att byta ut :).

Ser också några minus:
- lång väg från ingång till kök och det blir mycket störande spring genom vardagsrummet. Sovrummet i vardagsrummet stör mej på något sätt men det är bara en känsla .... jag ser ju bara en ritning och inte verkligheten .

Alt 1. som behåller rymden i vardagsrummet
är att flytta köket och matplats till allrummet. Det kan bli enklare än det låter för det är bara diskho som ska ha ett avlopp. Det blir en "genomgångskök" med kamin. Luftvärmepumpen får kanske göra plats för en köksfläkt . Matplats med kamin är kanske bättre än sovrum med kamin?. Bad/tvätt och sovrum i gamla kök. Sovrumet nås från vardagsrummet.

Alt 2. flytta ut köket till vardagsrummet och få en modern öppen planlösning med kök+ matplats+vardagsrum i ett. Er vardagsrum är så stort så det kanske är möjligt att få en fungerande lösning. För att minska på synliga kökskåp ( som ska stå i vardagsrummet) kan man ordna en litet rum utan fönster/skafferi bakom den tillbommade dörr och få otroligt mycket magasinerat där på hyllor ändå upp till taket, ställa en extra frys, sopsortering dvs få bort allt onödigt från den synliga köket -skafferi är mycket praktisk lösning :) . Hyllor kan man snickra själv :).

Alt3.
Flytta matplatsen till allrummet. Dela köket i tvätt/bad del och köksdel tvärtom som på din sista ritning så man når tvättstugan/badet genom köket.

gaia
 
Gaia: Tycker du har kommit med många bra förslag!! Många tankar har hunnit väckas och vi funderar fortfarande både hit och dit på hur vi ska göra. Nu börjar det kännas som att hela huset kommer bli totalt ombyggt... MEN... det kanske är vad som krävs? Det blir nog lätt så när man ska flytta ner ett badrum, för att det ska passa så kanske det krävs lite ombyggnationer. Vi har ett svalt skafferi, en så kallad jordkällare, men den är jag inte så glad att gå in i, för där huserar ett antal husspindlar modell större... q(;^;)p.
Datate satt ju också och skissade igår, och han kom fram med en liknande lösning, där man flyttar om skåpen lite till, och då får plats med en ingång i köket även från hallen.
Men ju mer tankarna far iväg så undrar man ju vart prislappen hamnar. Lite trist att försöka renovera med en mycket smal budget...

Tack än en gång för alla dina förslag, tankar och idéer Gaia.

//Skogsflickan
 
skogsflickan skrev:
Datate satt ju också och skissade igår, och han kom fram med en liknande lösning, där man flyttar om skåpen lite till, och då får plats med en ingång i köket även från hallen.
//Skogsflickan
perfekt! hoppas ni visar den slutliga planritningen så småningom. Som sagt , när semestertiden är slut så får ni nog mer hjälp av andra forumister. Ett tips är att öppna ett nytt tråd med före/efter plan/rittning och be andra om bedömning, synpunkter när era ideer är nästan klara :).
Lycka till!
gaia
 
skogsflickan skrev:
Nu börjar det kännas som att hela huset kommer bli totalt ombyggt... MEN... det kanske är vad som krävs? Det blir nog lätt så när man ska flytta ner ett badrum, för att det ska passa så kanske det krävs lite ombyggnationer.
Jag har tyvärr inga synspunkter på planlösningarna som har diskuterats (vi har använt allt för mycket tid på våra egna och ändrat åsikt hundra gånger under renoveringsarbetet) men ville bara kommentera på det ovan.

Vi skulle fräscha upp ett badrum och byta kök - that was it. Vi ritade och diskuterade fram och tillbaka och innan vi visste ordet av det hade vi plockat bort bärande väggar, ett trapphus (ned till bottenvåning samt vinden), slagit ihop rum, bytt fönster och skapat nya samt dragit om allt av el, vatten och ersatt radiatorer med golvvärme. Eftersom vi kom till med nya ideer hela tiden sitter vi för närvarande (pga. helt sprängd budget) helt utan badrum (på denna våningen), men nu har vi iallafall alla planerna klara (och det mesta av badrumsmöbler) så får vi fortsätta med just den delen under nästa år. Bifogar ett par bilder på ungefärlig layout innan/efter - det "nedre" trapphuset finns kvar även fast det inte syns, iallafall, gästrum/barnrum (beroende på vem som kommer först :p) i högra hörnet, flyttat kontoret från det nuvarande badrummet till övre vänstra rummet och vårt master bedroom i nedre vänstra rummet (med möjlighet för en väldigt liten en-suite om vi bestämmer oss för det i framtiden).

Det jag vill ha sagt är att även om ni kanske inte har ekonomi just nu för att genomföra en helrenovering så gör gärna en "dröm" plan ändå, börja sedan med det som är viktigast för er nu och om ett år eller tre så har ni möjligheten att fortsätta utan att behöva tänka om redan gjorda lösningar. Hade vi gått igenom med våra initiella planer om att bara fräscha upp badrummet och byta köksinredning är jag övertygad om att vi hade ångrat det om ett par år - enligt värderingskillen har också kåken stigit i värde mer än vad vi lagt ut på det så vi är nöjda där också. Han sa också att om vi enbart gjort de först tänkta förbättringarna hade vi inte sett samma värdestigning utan mycket mer troligt kastat pengar i sjön.
 
  • house_beginning.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • house_end-2.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.