Hej hej.

Jag har idag en el/olja kombipanna modell äldre, och har planer på att byta till en (som det lutar åt just nu) bergvärmepump.

Jag bor nere i Blekinge, uppe på en höjd i ett mindre samhälle. Jag har berg som går i dagen ute i gräsmattan, och utsikt över en stor del av samhället nedanför.

Hur mycket av ROT avdraget går att använda till borrningen, och finns det konverteringsbidrag att ta del av för att man slänger ut den gamla energi-tjyven?

Jag har kikat på luft-vattenpumparna också, men en del säger att bergvärmen inte är mycket dyrare tack vare rot-avdraget och att själva utrustningen är billigare för bergvärmen.

Är det nån som har någon form av prisjämförelse på ett ungefär?

Jag som är totalt novis på detta undrar dessutom en liten nybörjarfråga.. Hur gör man egentligen för att få en pappershög med prisoffertar? Kikar företagen på kartor etc över området, eller kommer allihop och kikar? Och kan man hitta någon form av lista på de företag som erbjuder installationerna?

Ber om ursäkt över en del märkliga frågor.. :blushing: Blir så ibland när man är grön..
 
Har du vattenburen värme idag så kan du inte få konverteringsbidraget.

Läste nånstanns att cirka 30 % av totalkostnaden för en bergvärmeinstallation kan anses som arbetskostnad, alltså 15% billigare.

http://www.bergvarme-info.se/index.php5
Härifrån kan man skapa prisförfrågningar mot företag nära dig
 
Bergvärmepumparna är i sig billigare än luft/vatten, jämför man tex. 8kw modeller från NIBE så är skillnaden 15-25 tkr hos en nätbutik. Därtill kommer att på totalkostnaden av luftvatten betraktas 25% som arbetskostnad och för bergvärme är det 30% vilket gör bergvärmen än mer förmånlig i jämförelsen. Dock är borrningen en stor kostnad vilket gör att det ofta inte är några stora skillnader i investeringskostnad.

MEN i totalkalkylen ger ju bergvärmen en betydligt större driftsbesparing med sin högre årsverkningsgrad, därtill kommer att borrhålet håller för flera värmepumpar medan antagligen hela luft/vattenanläggningen behöver bytas om ett antal år.

Du kan laborera med olika alternativ på http://www.vpw2100.com/ för att se storleksordningen av en möjlig besparing.

Titta på de olika fabrikatens hemsida för lista på återförsäljare. Det finns också en offerttjänst på http://www.varmepumpsforum.com
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.