Thomas59
Hej

Ska bygga 4 st odlingsbänkar 4x1,20m ca 50 cm höga för att odla lite kryddväxter, rotfrukter och annat smått och gott.

Sitter och funderar på om det funkar med tryckimpregnerat mht ev gifter från impregneringen. Man vill ju inte ha tryckimpregnerade morötter?

Har ingen koll på tryckimpregnering men har för mig att det i alla fall förr var en hel del gifter inblandade. Hur är det nu?

Kanske bäst att satsa på vanligt virke som linoljas, tjäras eller målas?

Någon som har koll på detta?
 
  • Gilla
cjschedvin
  • Laddar…
Vi ska också bygga odlingsbänkar men det blir till nästa års odlingssäsong och då hoppas vi på härliga egenodlade tomater.

Jag hittade en artikel från Dala-Demokraten som skriver uttömmande om ämnet. Tur att arsenik numera bara är tillåtet i undantagsfall, hua! Kort sagt, eftersom impregneringen idag är "mesigare" än förr så fungerar det tydligen lika bra, eller bättre, med alternativ eller kanske rentav med bara obehandlad furu (där känner jag mig lite tveksam). Argument för tryckimpregnerat som att "det är så små mängder som frigörs", biter inte på mig. Men så är vi också rabiata här hemma och äter ekologiskt till 80-90 %. :cool:

Här är artikeln:
http://www.dalademokraten.se/Articl...0908100603_DD973/20050908100603_DD973.dbp.asp (Länken är inte längre aktiv hos Dala-Demokraten. / Red. anm.)

Vi har äntligen slängt ut sliprarna från vår trädgård också eftersom gamla "giftpinnar" inte har i en trädgård att göra -enligt vår uppfattning. Hur lite eller hur mycket gifter de frigör är ointressant, det räcker att veta ATT de avger gifter. OBS! De måste förstås deponeras på en återvinningsstation eftersom de är så pass giftiga.

Nu är det riktigt stora (och många lådor) du ska bygga, men jag kom att tänka på hur min mamma gjorde för många år sedan. Hon köpte färdiga blomlådor i tryckimpregnerat men mellan trät och jorden hade hon tjock byggplast.

Låter härligt med så mycket egna odlingar som ni kommer att få (för att inte tala om hur nyttigt och närproducerat det blir :D).

Mvh Hustyrannen
 
  • Gilla
Hamparaffe och 1 till
  • Laddar…
Thomas59
Hej Tyrannen,

Håller med om giftaspekten så det blev kärnfuru istället men oj vad dyrt det blev. Det var först då jag började plocka ihop virket (28x120) på släpvagnen som jag insåg vidden av projektet (och kostnaden:mad:).

Lägger nu marktäckduk under lådorna och tjock byggplast på insidan i odlingslådan. Sätter en 22x95 som (sitt-)ram på ovansidan med konstgräs på undersidan av den del somm sticker ut. Ska hålla sniglarna borta har jag hört och det lät trovärdigt.

Mellan lådorna blir det ca 80 cm breda gångar. Troligen stenlagda med Benders antik någonting. Kommer att passa fint mot stenugnen som ska byggas bredvid odlingen.
 
Jag kör på obehandlat virke. Det håller i åtskilliga år, man behöver inte vara rädd för gifter eller hålla på med plaster, och det är billigast! När det har börjat ruttna kan man dessutom kasta det i komposten eller pannan, beroende på skick.
 
  • Gilla
mulle77 och 2 till
  • Laddar…
ylven:
Giftfritt och överkomligt prismässigt! Fungerar säkert alldeles utmärkt. Jag gillar dock lösningar som håller i "evighet" och lägger gärna en extra peng på det. Finns kanske inte fog för detta alla gånger -det har väl mer med personlig läggning att göra.

Tomas59:
Varenda brädbit man köper är ju dyr, så lyxar man dessutom till det med kärnfuru så förstår jag att det blev en saftig nota. Dina grönsaksland blir alltså inte billiga men de blir säkert snygga och år 2032 kanske du har tjänat in materialkostnaden. ;) Kul att du snyggar till runt om också. Det är inte bara inomhus som man ska ha det fint.
Jag tackar för tipset med konstgräs på undersidan av lådornas kanter. Om det kan hjälpa till att hålla sniglarna borta från godsakerna så vore det suveränt. Vi kommer att testa det.

Hoppas att ni båda får stora och mumsiga skördar framöver!

Mvh Fru Hustyrann
 
De flesta impregnerade virkesslagen är impregnerade med ett medel som kalls för Wolmanit CX. Kallas även för "Wolmaniserat" virke. Detta ämnet är ofarligt och det är beprövat. Det används bland annat på lekplatser och möbler som är till för barn. Vi alla vet ju att barn har en tendens till att vilja smaka på det mesta. Jag använder det själv i yrket som möbelsnickare och är trygg i hanteringen med "wolmaniserat" virke. Förr ville inte ens de lokala bygghandlarna kapa impregnerat virke och ännu värre klyva. Den myten lever ofta kvar att det är giftigt.
 
  • Gilla
Husbyggaren2
  • Laddar…
Hej Bonan!

Följande gäller för Wolmanit CX-8, vilket jag antar att du menar.

"Användningsområde: Träskyddsmedel. Mot röta och insekter i virke. För tryckimpregnering. All annan användning är otillåten. "

"Farliga egenskaper:
Farligt vi inandning, hudkontakt och förtäring.
Frätande.
Möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga.
Möjlig risk för fosterskador.
Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön."

"Skyddsåtgärder -miljö:
Får ej tränga ned i marken. Får ej släppas ut i avloppet/vattenmiljön/grundvattent."

Inte skulle jag vilja använda trä som är impregnerat med detta medel till mina odlingar, och verkligen inte till barn om det finns risk att de kan få i sig något av ämnet. Jag förstår att "wolmaniserat virke" är mycket bättre än vanlig tryckimpregning som gjordes förr, men inte känns det giftfritt precis...

Här är en länk med information:
http://www.tujo.se/tenhults/certifikat/Wolmanit%20CX-8%20Klass%20AB.pdf


Mvh Fru Hustyrann
 
  • Gilla
Laross och 4 till
  • Laddar…
Thomas59
Fick hem mitt virke och tyckte faktiskt att det skulle bli lite för "fint". Det var klass 1 kärnfuru dvs kvistfritt och således samma kvalitet som jag bygger utemöblerna med så det hamnade på virkesupplaget för torkning. Blir nog utemöbler av detta istället.

Tog en sväng till ByggMax i Bromma och inhandlade tryckt virke istället. 28x120.

Byggstarten gick i förrgår. Trädgårdslandet lutar svagt upp mot häcken, knappt märkbart kan man tycka, men då jag började väga av så visade det sig att det lutar drygt 30 cm på 3 meter.

Blev till att gräva. 1,5 m3 hårt trampad lerjord var ingen lek kan jag säga. Nåväl, odlingslådans kortsida är nu i nivå med gräsmattan på utsidan och ca 30 cm under marknivå mot häcken. Kortade lådorna lite för att få ordentlig passage vid häcken.

Sågade 1 meters stolpar 45x45 som fick en spets i kap/gersågen. Började banka ner stolparna med stängselsläggan och genast uppstod problem. Solparna hamnade inte exakt på rätt plats då de ibland drog lite snett i jorden. Det kunde skilja någon eller några centimeter och lådorna linjerade inte med varandra och det är ju inte godkänt. Stolpen ska stå exakt på rätt plats så att lådorna blir 100% rektangulära. Efter lite meckande kom dom i alla fall på plats och sedan gick det snabbt att bygga lådan.

Två lådor är nu i stort sett klara. Måtten blev 80x260 och ca 64 cm höga. I botten ligger täckväv mot ogräs, som inte alls ser ut som täckväv utan snarare som ser ut som kolfiberväv.

Insidorna ska kläs med åldersbeständig plast och sedan ska ramen runt överkanten på plats. Mellan lådorna (ca 85 cm) lade jag marktäckväv som man har under täckbark och sedan ett 5 cm tjockt lager täckbark.

Ska låna en minigrävare för att schakta bort för de två sista lådorna annar knäcker jag ryggen.

Hela odlingen ska kantas med stående marksten med en 5 cm gruskant mot lådorna så så pallar virket lite bättre. På sidan mot häcken, där lådorna är nedsänkta ca 30 cm pga lutningen blir det samma "kantning" men i utrymmet mellan lådorna lägger jag 1 meter långa färdiga kantstenar som rasskydd.

Funderar på att köpa gamla fönster att lägga på i alla fall en låda för lite turboodling på våren. Annars blir det ett vävklätt "tak" på lådorna som skydd mot insekter och frost.

I botten hamnar kompost ca 10-15 cm och sedan en blandning av jord och gödsel. Det går i ca 25-30 st 50 literssäckar i varje låda. Ev kan jag byta ut gödselsäckarna mot brunnen hästgödsel från stallet men eftersom jag är 100% novis på odlingar har jag ingen aning om blandningsförhållandena. Hästgödsel är ju ganska starkt så jag misstänker att det inte ska va 50% inblandning

På kortsidorna (4 st) mot gräsmattan funderar jag på att ha blomlådor hängade i överkanten. Har aldrig någonsin planterat en blomma så det får bli ett lagom första projekt.

Slutligen ska ett trädäck på 3x6 meter byggas i förlängningen på odlingen. Trädäcket får en vägg mot häcken och ett vindskydd på kortsidan. Sen blir det en en lång bänkskiva i zinkplåt som arbetsbänk. Hängare för slangar och trädgårdsredskap och ett litet redskapsskjul storlek garderob. Vatten finns redan framdraget då jag grävde ner min Gardena bevattningsanläggning.

Vid trädäcket ska sedan stenugnen, som jag planerar bygga, stå. Det blir en rejäl pjäs med en ca 2x2 meter gjuten bottenplatta, murad betonghålsten upp till midjehöjd (det blir vedförråd under) sen en ytterligare betongplatta och sedan ugnen i eldfast tegel.

Ska försöka lägga in ett foto under dagen om någon är intresserad.
 
Redigerat:
Thomas59
Här kommer några bilder.

Projektet är lite avstannat då jag inser att jag knäcker ryggen om jag gräver vidare. Minigrävare är på G. Kantstenarna ska läggas och syrenbuskarna till höger ska bort till förmån för det blivande trädäcket.

Sidorna på odlingslådorna är lätt konkava då jordtyngden kommer att trycka ut sidorna lite.
 
  • DSC00058.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00061.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00062.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00065.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00066.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Skogsfalk och 1 till
  • Laddar…
Hustyrannen skrev:
Hej Bonan!

Följande gäller för Wolmanit CX-8, vilket jag antar att du menar.

"Användningsområde: Träskyddsmedel. Mot röta och insekter i virke. För tryckimpregnering. All annan användning är otillåten. "

"Farliga egenskaper:
Farligt vi inandning, hudkontakt och förtäring.
Frätande.
Möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga.
Möjlig risk för fosterskador.
Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön."

"Skyddsåtgärder -miljö:
Får ej tränga ned i marken. Får ej släppas ut i avloppet/vattenmiljön/grundvattent."

Inte skulle jag vilja använda trä som är impregnerat med detta medel till mina odlingar, och verkligen inte till barn om det finns risk att de kan få i sig något av ämnet. Jag förstår att "wolmaniserat virke" är mycket bättre än vanlig tryckimpregning som gjordes förr, men inte känns det giftfritt precis...

Här är en länk med information:
[länk]


Mvh Fru Hustyrann
Jag hoppas du förstår att detta du skriver är i kocentrerad form? Tolkar du att det är giftigt då så borde det vara även livsfarligt att bada i ett badhus med tanke på att det finns saltsyra i den kemiska tillsättningen i vattnet.

Det står även giftigt i hudkontakt. Innebär det att man helst inte bör över huvudtaget befatta sig med impregnerat virke?

Du kanske förstår logiken nu att det låter knepigt det du skrev?
 
  • Gilla
Husbyggaren2 och 1 till
  • Laddar…
Thomas59:
Vilka fina lådor det blir (och vilket jobb)! Verkar som om du verkligen har tänkt på ALLT! Det är genomtänkta dimensioner på lådorna eftersom de kommer upp så pass högt över marken så man sparar ryggen. Dessutom är de lättjobbade då de inte är så väldigt breda, men ändå kommer att rymma mycket. Minigrävare blir nog finemang!
TACK för bilderna, roligt att se!

Bonan:
Det klart att jag inser att informationen, som jag länkade till, gäller koncentrerad form men det är ju trots allt samma gifter det handlar om i träet, även om koncentrationen är en helt annan. Jag tycker många gånger att det är intressant att veta det exakta innehållet, sedan är det naturligtvis en avvägningsfråga när det kommer till användning. Allmänna simbassänger skulle bli livsfarliga (=sjukdomsalstrande) av helt andra anledningar om det inte fanns mycket starka och farliga medel i vattnet. Jag skulle dock fortfarande inte bygga odlingslådor i wolmaniserat trä utan att ha plast mellan lådan och jorden.

Och du, jag skrev faktiskt i ett tidigare inlägg i den här tråden att vi är rabiata :D när det gäller gifter annars skulle vi inte lägga en hel del extra pengar, och även tid, på att försöka få tag på mat med mindre gifter i.

Mvh Fru Hustyrann
 
  • Gilla
vitt_prio143 och 2 till
  • Laddar…
Thomas59
Nu börjar bygget av odlingslådorna närma sig slutet. Lådorna är klädda med åldersbeständig plast och sittkanten på ovansidan är klar.

Kexade och limmade de gerade hörnen på sittbrädan för att om möjligt inte få spretandefogar.

Ligger markväv och sedan tömde jag komposten i botten som en grundfyllning. Sen ska planeringsjord och gödsel i.

Gångarna är täckta med markväv och täckbark.

Återstår att lägga en stenkant ca 5-10 cm från ytterkant och fylla med dräneringsgrus mot lådorna.

Här kommer några bilder för den som är intresserad.
 
  • DSC00073.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00072.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00071.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00070.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • DSC00069.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Perstefannilsson och 7 till
  • Laddar…
Jättefint! Fick massor av inspiration, har tänkt mig något liknande.
 
Thomas59
Fyllt första lådan upp till ca 10 cm från överkanten. Lådan rymmer en skottkärra kompost och ca 27 st 50 literspåsar med 50/50 jord/kogödsel. Har bara fyllt en låda för lite höstodling.

Till helgen kommer en vän som är odlingsspecialist för lite rådgivning och planteringshjälp. Själv kan jag inget om detta.

De andra tre lådorna väntar jag nog med till våren. Onödigt att jorden ska stå och laka ur näringsämnen och bli kompakt av regn och snö. Iofs kommer jag nog att täcka lådorna i vinter.

För vårfyllningen blir det jord och brunnen hästgödsel från stallet intill.

Nu drar jag igång bygget av det intilliggande utedäcket och stenugnen.
 
Du har ju gjort ett gediget arbete, men jag baxnar lite inför fyllandet av fyra sådana lådor. 27 50-literssäckar!!! Det blir många "5 för 100:-". Kan man inte fylla upp med något grövre till ungefär hälften, sedan lägga duk eller tidningar och sedan den jord du ska odla i? Jag tänker bara att du nog bör byta ut jorden (eller merparten av den)vart 3:e år eller så, som man gör i odlingsbäddar i växthus. Sen får du räkna med att det kommer att sjunka ihop betänkligt oavsett.
Jag är ingen expert, men detta är vad jag tänker.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.