Hej,

Jag vet att jag inte själv får utföra elinstallationer, men det finns många tillfällen då det är värdefullt att kunna mycket om el, tex då man
* köper hus
* kontrollerar elektrikers jobb
* bestämmer sig för att det är dags att byta ut elen.

Jag undrar om det finns någon information i ämnet, det verkar svårhittat på ex google. Jag söker utbildningsmaterial, wikis, kurser. Jag vill inte betala för mycket, <500:-, men helst gratis om det finns. Länkar till webben är perfekt.
 
Montörshandboken är rätt bra men enkel, dock vet jag inte vilka som gett ut den..
Annars SvenskStandard och dom finns väl delvis gratis på elsakerhetsverket.se..
 
Frågan har ställts ett antal gånger så det finns gott om tips. Här är två:
http://www.byggahus.se/forum/el/118938-uppfriskning-av-ellaera-litteratur.html
http://www.byggahus.se/forum/el/118204-litteratur.html

Den som rekommenderas främst för att lära sig elinstallation är Elinstallation Yrkesmannaskap. (Det finns både en montörshandbok och en faktabok - rekommenderas i den ordningen).
För att kontrollera att elen uppfyller reglerna är det Elinstallationsreglerna som gäller. Den finns sammanfattad i Elbasen.

Ingen bok finns dock för att avgöra om en installation är praktiskt utförd korrekt och säkert - det kräver mångårig praktisk erfarenhet (plus givetvis teorin).
Här finns i alla fall en checklista, men som sagt, en lekman kan inte alltid avgöra om det är korrekt: http://www.byggahus.se/forum/el/136679-egenkontroll-elanlaeggning-hus.html
 
Tack, det blir nog till att köpa/låna de böckerna! Tack för tipsen.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.