Kommunen skövlar skog

Besvarad 15 mar 2012 av Stefan Häge
Mina föräldrar bor i utkanten av ett villakvarter och har valt att ha del av tomten som naturtomt, dvs skog.

Kommunen ombedes av andra grannar att röja på "allmänningen" som är 6 m mellan tomtgränserna och i samband med förberedelserna så upptäcker min far att de är i full gång med röjsåg i hans skog.

Han satte naturligtvis stopp för detta direkt och kontaktade även ansvarig på kommunen som kom ut och min far gjorde klart för honom vart hans tomtgräns går och han har även satt fast 1½ meters pinnar i tomtrören .

Nu i dag, ca ett halvår senare, så får pappa syn på en skogsmaskin på sin tomt som redan hunnit avverka 5 tallar ( minst 60 år gamla) på min fars tomt och pappa ( 74 år ) skyndar sig ut i lågskor , plumsande genom snön för att hejda ytterligare skövling.

Maskinföraren sa att han fått i uppdrag att fälla alla omärkta träd mellan tomterna,
och han var helt övertygad om att min fars tomt började vid gräsmattans slut...vilket inte är fallet.
Det handlar alltså inte om stora skogsmarker, utan en liten plätt skog på ca 500 m2 som mina föräldrar trivs med för att få insynsskydd från grannarna.

Nu till min fråga,

med tanke på att detta var andra övergreppet från kommunen inom ett halvår och där den ansvarige verkligen VET att pappa inte vill få sina träd fällda, men i slutänden brister i sin information till de som ska utföra arbetet,
vad har man som"Liten" vanlig svensson för rättigheter till ersättning ?
( 5 träd ) Känns inte som om virkespriset kan räcka ?

Mvh Magdalena
 

Svar

Kommunen ska enligt bestämmelser i skadeståndslagen ersätta sakskada som vållas genom fel eller försummelse vid myndighetsutövning i verksamhet för vars fullgörande kommunen svarar. Det är möjligt att det nu aktuella arbetet kan anses utgöra myndighetsutövning. I så fall krävs att maskinisten kan anses ha varit oaktsam vid genomförandet av trädfällningen, vilket är beroende på vilka instruktioner han har fått och vad han borde ha noterat såvitt gäller tomtgränsmarkeringarna. Detta är naturligtvis svårt att uttala sig om utan att ha varit på platsen. För det fall maskinisten har fått bristfälliga instruktioner av den ansvarige handläggaren på kommunen är det möjligt att det istället är där försummelsen kan anses ligga.

Om ovan angivna förutsättningar är uppfyllda skall kommunen enligt skadeståndslagen ersätta din far med belopp som motsvarar sakens värde eller reparationskostnad, värdeminskning samt annan kostnad till följd av skadan. Kommunen ska med tillämpning av nämnda bestämmelse försätta din far i samma situation som han hade varit i om skadan inte hade inträffat. Din far är därför berättigad till ersättning för återanskaffning av fem träd likvärdiga de som kommunen högg ned, varvid han även har rätt till ersättning för borttagning av de befintliga stubbarna, iordningställande av planteringsbädd, plantering, materialkostnader och efterföljande etableringskontroll. Din far är inte skyldig att godta betydligt mindre ersättningsträd.

Med vänlig hälsning,
Stefan Häge, Advokat
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.