Häva servitut

Besvarad 11 maj 2012 av Stefan Häge
Vår Fastighet har grannens avloppsbrunn på våran tomt. Tomten har sjunkit runt brunnen etc så tomten ser ut som fan !

Tänkte om det går att häva ? Servitutet är från -95

Även så tar han vatten igenom våran pump dock inget servitut tänkte om man kan ta ut en typ av ersättning det han pumpar upp ? Vad är rimligt om pumpen går ca 20 gånger om dagen när han använder den ?
 

Svar

Ett servitut kan i huvudsak uppkomma på två sätt: (1) genom en skriftlig överenskommelse mellan grannar (fastighetsägare) och kallas då avtalsservitut, eller (2) genom myndighet (i huvudsak Lantmäteriet) och kallas då officialservitut. Avtalsservitut regleras i jordabalken medan officialservitut främst regleras i fastighetsbildningslagen.

Om det är ett avtalsservitut

Är det ett avtalsservitut är det möjligt att häva. Enligt jordabalkens regler ska ägaren till den härskande fastigheten (dvs. er granne) vi servitutets utövning förfara så att den tjänande fastigheten (dvs. er fastighet) inte betungas mer än nödvändigt. Har grannen en anläggning (exempelvis en avloppsbrunn) på er fastighet åligger det honom att hålla denna i sådant skick att skada eller olägenhet inte vållas onödigt. Åsidosätts någon av dessa skyldigheter åligger det honom att fullgöra vad som eftersatts och ersätta eventuella skador. Är åsidosättandet av väsentlig betydelse för er och grannen inte inom skälig tid vidtar rättelse efter uppmaning har ni rätt att häva servitutet och kräva ersättning för skada. Innan ni häver måste ni underrätta grannen om detta utan oskäligt dröjsmål. Gör ni inte detta har ni inte längre rätt till hävning.

Om omständigheterna i förevarande fall är sådana att rätt till hävning föreligger kan jag utifrån de knapphändiga uppgifterna i frågan inte svara på. Man bör alltid överväga frågan noga innan man beslutar om hävning eftersom en obefogad hävning kan medföra skadeståndsskyldighet.

Om det är ett officialservitut

Om servitutet har uppkommit efter beslut av myndighet (i huvudsak Lantmäteriet) är det möjligt att begära fastighetsreglering genom Lantmäteriets försorg. Lantmäteriet kan därvid ändra servitutet om servitutet hindrar ett ändamålsenligt utnyttjande av den tjänande fastigheten och om denna olägenhet kan undanröjas med en ändring av servitutet. Kan olägenheten inte undanröjas kan Lantmäteriet besluta att servitutet ska upphävas. Servitut får även upphävas, om till följd av ändrade förhållanden servitutet ej behövs för den härskande fastigheten eller nyttan av servitutet är ringa i jämförelse med belastningen på den tjänande fastigheten. Detsamma gäller, om servitutet under avsevärd tid ej utövats och omständigheterna även eljest är sådana att det måste anses övergivet.

Framgången med en sådan begäran är beroende av omständigheterna i det enskilda fallet.

Avslutningsvis har er granne inte utan servitut eller nyttjanderätt till er pump (eller ert samtycke på annat sätt) rätt att använde er pump. Ni kan givetvis avtala med grannen om att vederlag ska utgå för detta nyttjande. Vederlagets belopp är det upp till er och grannen att komma överens om.

Med vänlig hälsning

Stefan Häge
 
Redigerat:

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.