Dispyt över mark

Status
Tråden går ej att kommentera.
Besvarad 10 feb 2017 av Stefan Häge
Hej!

Vi har ett landställe i en by, där i anslutning till vår tomt låg en bit mark som tillhörde en familj längre bort i byn, och vår familj hade en bit mark som låg i anslutning till deras tomt. Så för 40 år sedan så kom vår familj och den andra familjen överens om att byta rakt av. Att vår familj tog deras extra tomt som låg i anslutning till vår mark tvärtom. Nu på senare år så har den andra familjen ångrat sig och ställt upp en massa skrot på tomten marken som sedan 40år tillbaka är vår. Vi tog kontakt med lantmäteriet och där visade det sig att den andra tomtägaren hade besökt lantmäteriet och gjort bytet tillbaka, utan vår familjs godkännande men utav personen som jobbade på Lantmäteriet. Vilket i mina öron låter helt fel. Det skulle ju vara samma sak som om jag går till Lantmäteriet och ber dem skriva över en bit mark till mig och inte tar kontakt med ägaren, utan Lantmäteriet godkänner detta. Allt det här har gjort att det blivit en dålig stämning och vi vet inte hur vi ska gå vidare. Tack för hjälpen!
 

Svar

Hej!

Jag saknar en del bakgrundsinformation så det är svårt att reda ut exakt vad som har hänt. Rent generellt kan följande sägas.

Det framgår av jordabalken 1 kap. 1§ att sämjedelning (privat fastighetsbildning) är utan verkan. Dessa bestämmelser infördes redan på 50-/60-talen och jag vet inte vad den 40 år gamla överenskommelse du nämner innebar så det är svårt att veta hur uppdelningen skett.

Förvärv av fastighet behandlas i 4 kap. jordabalken. I första paragrafen anges att ”köp av fast egendom slutes genom upprättande av köpehandling som underskrives av säljaren och köparen.” Det finns alltså ett skriftlighetskrav.

Vad avser förvärv av del av fastighet kan följande läsas i 4 kap. 7 § jordabalken
Köp, som innebär att visst område av fastighet kommer i särskild ägares hand, är giltigt endast om fastighetsbildning sker i överensstämmelse med köpet genom förrättning, som är sökt senast sex månader efter den dag då köpehandlingen upprättades och, om förrättningen ej är avslutad vid utgången av nämnda tid, skall verkställas på grundval av köpet.

För köp av del av fastighet krävs alltså förutom avtalshandling även att fastighetsbildning sker.

Av 4 kap. 28 § framgår att ovanstående gäller även vid byte.

För att reda ut vad som hänt i ditt fall föreslår jag att du kontaktar Lantmäteriet och kanske också en advokat som kan hjälpa dig att gå igenom de överlåtelser som tydligen gjorts.
 

De senast besvarade frågorna

Jordvärme på annans tomt

9 dec 2019
Hejsan. Vi ska bygga nytt hus och använda jordvärme som uppvärmning. För att det ska bli så bra för oss så möjligt så vill entreprenören dra en av slangarna på egen tomt samt en annan på...

Vems är skyldigheten att ange tomtgräns vid köp?

9 sep 2019
- vi köpte tomt utan utsatta stolpar/tomtmarkering - ena grannen kräver att stolpar ska var utsatta innan de går med på Bygglov, kan grannen stoppa Bygglovet pga detta? - är säljaren skyldig att...

Tomtgränser - vår granne har flyttat mitt gränsrör

4 dec 2019
Läser med största intresse i er artikel tomtgränser, staket och grannar (Tomtgränser, staket och grannar – fastighetsjuristen förklarar) att "...lantmäteriets karta har ingen rättsverkan...."...

Fråga experten

Emil Karlsson

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.