“Vårt Älvsbyhus är nybyggt men känns begagnat”
Nyligen framkom det att hustillverkaren Älvsbyhus låter hantverkare sova husen under uppförandet och man uppgav efter påtryckningar från Konsumentverket att man slutat med det. Men familjen Lecomte i Norrtälje har hantverkare som bor i huset och använder bland annat familjens badkar.
För ett par veckor sedan uppdagades det att Konsumentverket och Älvsbyhus för diskussioner efter att det framkommit att hustillverkaren låter hantverkare sova över i husen i samband med att de byggs. Älvsbyhus gick då ut med information om att de slutat med detta system. Men en familj som inte märkt av detta är familjen Lecomte i Norrtälje.
– Att Älvsbyhus slutat låta hantverkarna sova i husen stämmer inte. Vårt hus monterades upp den 27/4 och vårt hantverkarlag "flyttade in" 4 maj. Vi upptäckte detta när de efter fyra arbetsdagar skulle åka iväg på en ledig dag, och vi skulle städa igenom huset. Vi blev helt chockade, säger Eline Lecomte som är mycket upprörd över det inträffade eftersom hon anser att de inte blivit informerade om detta i förväg.
– Vi var inte medvetna om att de skulle bo i huset på det här viset, säger Eline Lecomte.
I kontraktet med Älvsbyhus går det dock att läsa att de ger sig själva rätt att låta personalen använda huset för förvaring och övernattning. Kontraktet signerades i det här fallet i november, före det att nyheten om problemet med de inneboende hantverkarna kom ut i media. Och det visar sig vid kontakt med Konsumentverket att ärendet står still.
– De har yttrat sig, men ännu inte gett besked om att de kommer att ändra sig på denna punkt, säger Daniel Gustafsson, jurist vid Konsumentverket.
Paragrafen i huskontraktet.
Älvsbyhus vd, Kent Johansson, säger att en ändring är på gång. Han är på resande fot när vi når honom, men lämnar skriftligen följande kommentar:
– Vi har nyligen beslutat om förändring i frågan och kommer att förändra detta längre fram. Avtal som redan tecknats gäller fortfarande överenskomna villkor. Då vi infört detta kommer självklart kunden, byggledaren och övriga berörda att informeras om vad som gäller.
Kraftig kritik
Eline Lecomte är dock besviken. Hon berättar att hantverkarna står inomhus och sågar utan utsug och att de nu har byggdamm i hela det nya huset.
– Vi kommer att få storstäda både en och två gånger för att bli av med allt damm, det letar sig in överallt, säger hon och fortsätter:
– Dessutom lägger de matrester lite här o var och ihop med byggsopor - och det ligger spikar överallt. Sedan är det vi som får sortera soporna så att vi kan åka till återvinningstationen med det. Jätteäckligt.
Hon har försökt kommunicera med dem men säger att det är svårt eftersom de talar olika språk. Hon har även försökt få kontakt med Älvsbyhus, men ansvarig där har inte återkommit ännu.
– Personen som tog emot samtalet antecknade och sade att det inte lät bra, men sedan har vi inte hört något och det har gått flera dagar.
Risk för sanktioner?
Angående det faktum att hantverkarna bor i husen som byggs säger Älvsbyhus följande:
– Det finns många fördelar med att huset är under uppsikt under byggtid, risk för inbrott minskar, koll på värmen och övrig uppsikt av huset fungerar utmärkt om det finns uppsikt 24/7, säger Kent Johansson.
Men Eline håller inte med i den bedömningen. Hon och hennes familj upplever att boendemiljön är under all kritik för hantverkarna, och att systemets nackdelar överväger kraftigt för familjens del med.
– Okej att de lånar toaletten men de har även använt vårt nya badkar, ställt in tandborstar och tvål i våra skåp och tillfälligt kopplat in vårt nya kylskåp i tvättstugan. Min mor var i huset igår och såg det. Det är fullt med mat däri. De har plockat bort alla emballage. De skräpar och dammar ner och använder våra nya inventarier. Allt detta snusk tycker vi förstör vårt nya hus och gör att det känns begagnat, säger Eline Lecomte.
Konsumentverket anser också att systemet inte fungerar.
– Konsumentens berättelse är väldigt snarlik Konsumentverkets farhågor om detta avtalsvillkor. Konsumentverkets bedömning är att förfarandet att inkvartera hantverkarna i en byggnad under uppförande strider mot PBL och därmed utsätter konsumenten för risken att drabbas av sanktioner från kommunala tillsynsorgan, säger Daniel Gustafsson.
Eline och hennes familj känner sig lurade, men oroar sig även över situationen för hantverkarna.
– Hantverkarna sover i den här miljön, det kan ju omöjligt vara bra. Där vi bor uppförs många Älvsbyhus så det borde vara lätt att ordna en permanent bostad till byggjobbarna här så de slapp sova på golvet på byggarbetsplatsen, säger Eline Lecomte och fortsätter:
– Vi tycker att allt det här är väldigt oproffsigt och underminerar den svenska byggbranschen något oerhört. Dessutom är det synd om dessa byggjobbare som förmodligen inte vågar säga ifrån med risk för att bli utbytta av andra öststatare. Därför väljer vi att gå ut offentligt och försöka sätta stopp för sättet de arbetar på i vårt husbygge, säger Eline Lecomte.
Kommentarer
65