Nu har jag gjort det - glidgjutit skorstenen själv.
En firma hade tagit uppskattningsvis 15.000 för jobbet.
Om du läser min story får du veta hur jag gjorde och vad det kostade mig.
Sammanfattningsvis tycker jag detta var ett medelsvårt projekt. Är inte hantverkare, bara händig. Vill påstå att vem som helst med lite sunt förnuft och laddad med energi och vilja skulle klara detta om inte skorstenen är alltför speciell.

Jag började med att skissa på hur själva kudden skulle vara konstruerad. Insåg att en fast platta med skumgummi pressad längs väggarna skulle kunna bli något. Köpte skruvöglor på Biltema (86-254), fem st för 9 kronor. Behövde alla fem. Piporna var 140-145 mm på bredd och längd, dvs kvadratiska så jag satsade på en platta på 100 mm, dvs 2 cm runtom i fritt spel och även med marginal om den hamnar på diagonalen av någon anledning. Som platta tog jag dubbla OSB, men det hade nog gått bra med vanligt trä också. Råkade bara ha lite OSB-rester liggande.
Drog fast öglorna i varsitt hörn av plattan, samt en från baksidan i mitten för att fästa repet som drar plattan baklänges om den fastnar på väg upp. I var och en av öglorna på ovansidan fäste jag najtråd (4 kr för en rulle på Byggmax), 35 cm långa. Ändarna virade jag ihop och vred hårt runt sig själva så att de bildade en ögla att fästa i vinschens krok. Det är viktigt att öglan blir kraftig och inte kan vrida upp sig när trycket av fallande bruk kommer.
Gjorde hål i skumgummit och trädde natrådsöglan genom hålet. Tog två bitar kraftigt tyg och trädde över på samma sätt.
Har bifogat fil på kudden, och den kostade alltså bara 13 (tretton) kr att tillverka.

Först en rejäl sotningsomgång. Vedspispipan fyllde tre bärplockarhinkar med sot!
Sotade två-tre omgångar per pipa och kollade mellan varven hur mycket som rasade ner.

Ner med vinschen i pipan tills den kommer ut i hålet där kaminen varit ansluten. Kroka fast kudden och glöm inte repet i andra änden. Provdra utan bruk. Dränk gärna kudden i vatten så att pipan blir fuktad av kudden på väg upp. Studera hur kudden beter sig. Min kudde visade inga tendenser till besvär. Den följde pipan galant hela vägen och vred sig inte för fem öre. Avstånd mellan plattor och pipväggar verkade vara perfekt. Jag drog två gånger utan bruk för att träna på tekniken.
Sedan åt jag lunch.

Dags att blanda bruk och dra på riktigt. Det gick åt mer bruk än jag trodde. Satte kudden på plats och drog upp den några centimeter för att spänna vajern och för att känna att den är på plats. Kastade ned några slevar bruk. "Schlumpf" och ett ryck i vajern. Varvade vinschning med bruk-kast. Tur att man har två händer.
Jag räknade på det men alla tomma skarvar tog sitt och två säckar per pipa (4 meter) är nog det minsta man behöver. Konsistensen var bäst då den var lite lösare än vad som rekommenderas på påsen. Nästan inget rasade ner. Direkt efter en dragning drog jag igen för att pressa bruket mot väggarna och för att ev. löst bruk skulle ge sig. Det är ju bättre att det rasar nu än sen, tänkte jag.

Provdragning före och efter gav trygghet. Dels visste jag hur krokig pipan var och dels visste jag efter huvuddragningen att inget bruk klumpat sig på vägen.

C:a 50 rundor upp och ned för stegen blev det. Det värsta som hände hade egentligen inget med projektet att göra. Det blåste kraftigt och när jag satt på taket blåste stegen ned. Med 1 km till närmaste människa gällde att välja på att hoppa eller komma på nåt bättre. Jag kastade lasso med baklängesrepet och till slut fick jag tag på stegen.

Total kostnad:
Kudde 13 kr (se ovan)
Sex säckar C-bruk: 240 kr (Byggmax)
Vinsch: 200 kr (Jula)
Summa: under 500 kr

Jag hoppades komma under 1.000 kronor men det blev alltså halva priset.

Övrigt man MÅSTE ha:
Ficklampa
Rep, pipans längd + 2 meter.
Skyddsplast nedanför hålet i pipan, eftersom det blir fruktansvärt sotigt och grisigt. Skydda gärna hela vägen från utgången till murstocken så att inte golv och mattor förstörs av allt sot man drar runt.
Vatten, mycket vatten
Tid: c:a 10 timmar tog det för tre pipor, ensamarbete

Vad man BÖR ha för att det ska underlätta:
Kraftiga plasthandskar (Biltema, 15 kr paret) för att skydda mot allt bruk och all sotsörja
Digitalkamera för att ta bilder direkt in i pipan, före och efter, så att man ser hur man lyckas
Stämjärn och hammare för att slå upp större hål om kudden inte får plats. Hade inga problem med detta, eftersom min kudde var smal och smidig på höjden. I köksspiskanalen var det däremot svårt att få in den.
Rökpatroner så att man själv kan kolla hur det verkar ha gått. Testade piporna genom att använda kudden upp-och-ned i toppen och en bit skumgummi i pipöppningen därnere. Fullt av kraftig rök i rätt pipa och inte en skymt av rök i de andra.

En "brukvisp" man sätter i borrmaskinen underlättar definitivt. Visst kan man blanda för hand men det blir inte lika välblandat och tar betydligt längre tid.

Sotaren provtryckte ett par veckor senare - och godkände utan anmärkning.
Yippeeee.  ::)

 
  • kudde.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Mr Ridwall och 56 till
  • Laddar…
Stort grattis!

Själv är bäste dräng som det sägs, och det stämmer ju in ibland. Snacka om besparing och vilken erfarenhet rikare! Ska tipsa om det till en granne som har lite strul med sina skorstenskanaler. Dessutom var det ju rätt så kul det där med stegen, kanske inte just då när du insåg att du ev måste hoppa, men trägen vinner.
 
Jag är imponerad - både av ditt jobb och din berättelse. Mer sånt!
 
  • Gilla
Eklundh och 1 till
  • Laddar…
T
Stora A för denna uppsats, mycket trevligt inlägg.

Naturligtvis är jag nyfiken då jag själv funderar på att göra likadant, C-bruket som du använde, vilka för/nackdelar har det jämfört med de specialbruk som en del skorstensfirmor säljer för mycket dyra pengar.

Jag har handikappet med kanaler på c:a 8m höjd som går i 2 veck (tror jag), så jag lär inte kunna slänga ner bruket som du gjorde, frågan är hur fasen man får ned bruket till kudden på smartaste sätt, jag har funderat på att tillverka en "plastslang" själv där man ev skulle kunna hälla bruket som då skulle rinna ner av tyngden.
 
TN-funkis:

Enda skillnaden jag vet är att hållbarheten på det keramiska är längre.
Men det kostar också tio gånger mer och eftersom jag nu vet precis hur jag ska göra så kör jag hellre en ny gjutning om tio år än lägger pengar på en massa moderniteter. Rätta mig om jag har fel.

Ang. vecken: Bruket får en jäkla fart ned genom pipan så om du inte har vecken precis vid nocken så lär det inte bli några problem. Jobbigt bara att inte kunna se kudden och hur den beter sig på väg upp, men du kanske skulle kunna göra hål någonstans på vägen för att se "hur det går". Självklart måste någon skrika när kudden närmar sig extrahålet så att inte allt buk hamnar på parketten. ;)
 
  • Gilla
olhe
  • Laddar…
Först och främst vill jag rosa ditt inlägg och ge det MVG och så många plus man kan om möjligt ge. Har dock en fråga gällande Byggmax C-bruk. Är detta vekligen tillräckligt värmebeständingt för att användas i en skorsten?

Har själv ett hus på ca. 100 år vars skorsten inte har varit i bruk de senaste 20 åren.
Dessutom har förra ägaren dragit ut ventilationen från badrummet genom denna det senaste 1½ året. Jag har nu renoverat badrummet och satt igen hålet. Är dock inte säker på att detta är tillräckligt tätt för att elda i den. Skulle det räcka med att glidgjuta med din snillrika uppfinning?
 
  • Gilla
2mackan
  • Laddar…
Mycket bra beskrivning.

Bara en fundering; räcker det verkligen men att bara fukta svamparna?
Tegel suger ju så inni h*** mycket vatten. Spontant käns det mer som att vattenslangen vore grejen att fästa i öglan, och så "lagom" tryck, och dra.
 
  • Gilla
Sunken66
  • Laddar…
Hej igen

Angående bruket:

Två oberoende sotare sade att bruket är helt OK. Huvudsaken är att det blir tätt. Många använder C-bruk, men livslängden på keramiskt är bättre. Jag tror inte det finns någon grundregel för detta. Rätta mig om jag har fel.

Angående vattnet:

Jag läste en del inlägg här innan jag började. En del menade att fuktning inte var nödvändig och andra att man skulle köra slangen. Bruket sitter stenhårt såvitt jag kan bedöma.

Självklart ska jag kolla om något hänt efter några eldningsomgångar. Synd vore väl om det ligger en hög bruk i pipbotten för länge. :cool:
 
Hej zingo!
Tack så mycket för din imponerande inlägg. Jag blev så glad av att läsa det som om det var min egen skorsten som blev fixat :). Önskar dej all lycka i fortsättningen av ditt husrenovering! Hoppas du får någon att passa stegen nästa gång ... för jobbet klarar du ju själv :)
gaia
 
  • Gilla
Lucian81
  • Laddar…
zingo skrev:
Vad man BÖR ha för att det ska underlätta:
...
Digitalkamera för att ta bilder direkt in i pipan, före och efter,  så att man ser hur man lyckas
Har du möjligen några sådana bilder att visa?

I vilket skick - hur otät var skorstenen innan du började?

Hur långa är kanalerna?
 
Kanalerna är som jag skrev drygt 4 meter.
Här är två bilder - en före och en efter.
 
  • kanal.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Kromad82 och 17 till
  • Laddar…
Räckte det med att dra en gång med bruk för att fylla fogar, eller fick du lägga flera lager?

Tompa
 
Tre dragningar per pipa om jag minns rätt. Kanske bara två på nå'n.
 
Är jävligt sugen på att göra samma sak själv, men då vi bor i bostadsrätt kan det bli svårt...

Hur visste du att pipan var otät från början? Kan man provtrycka själv för att ta reda på om man behöver glidgjuta?
 
Sotaren provtryckte innan jag började.
Ingen hade sett över piporna på minst 50 år.
 
  • Gilla
Sasse87
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.