Hur ofta gör ni det?
Själv visste vi inte om att man ens skulle göra det, förrän ett arbetslag var inne i vårt hus drygt ett halvår efter att det leverarts och gav oss lite tips och ideér på skötsel av huset. Det om att justera sättningen på huset genom att gå ner i krypgrunden var ingenting vi hört talas om vare sig av det bygglag som monterade huset eller säljaren. Nu har vi upptäckt lite märkliga dragningar i tapeterna och ska skruva lite därnere, men jag oroar mig ändå en del för vad som händer när grannen ska spränga bergsknall bredvid oss.
 
vi har bara bott i vårt Häggen i fyra månader men vi har nog justerat skruvar ca 4-5-6 ggr redan.
 
I vår krypgrund, eller vad Hjältevad nu väljer att kalla den, finns det bara skruvar och stöd i mitten av sektionerna, i övrigt ligger den ju på block. Går det verkligen att justera sättningar med dessa skruvar. Detta verkar väl ändå endast vara ett stöd på mitten så inte golvet skall svaja för mycket, eller?
 
Ja Killarna som monterade vårat hus, menade att skruvarna var för att minska svaj i golvet, alltså en ren komfortgrej, man skulle i princip kunna vara utan dom.
 
vårt Häggen har tre sektioner så det är en del skruvar att justera... Golvet svajade ganska bra innan vi justerade skruvarna.
 
Men hur vet man att det är lagom skruvat . dvs inte för mycket eller för lite???
Anders
 
Vi har skruvat så mycket det går, för att det inte ska svaja.

Intressant om hjältevadshus har några synpunkter i ämnet....
 
Hej,

Vårt system med z-balk och stämp är, som någon mycket riktigt påpekar, ett instrument för ökad komfort. Detta ska informeras om via byggledare och montörer vid montage och överlämnande.

Det är givetvis inget krav men dock finns möjligheten att själv efterdra "stämpen" om man upplever att golvet börjar svaja.
Som riktvärde kan man, med handkraft, dra i stort sett så mycket man orkar med normal skiftnyckel eller liknande.

Det är samtidigt både svårt och till och med dumt att generellisera olika markförhållanden. Vilken typ av grund man än har så kan det ta ett par år innan ett hus "sätter sig". Mark-, underarbete har givetvis en stor påverkan på denna process vilket gör det svårare att jämföra olika skeenden.

Säljstöd-Hjältevadshus
Patrik Bergman
 
Hur kan ni mena att det är en grej för "ökad komfort"? Ingen vill väl att sina golv ska svaja i ett nybyggt hus. Om man "upplever" att golven svajar, så gör de förmodligen det också.
 
Jo men då finns det dessa stag, Missade du själva meningen?
 
Anders_S skrev:
Men hur vet man att det är lagom skruvat . dvs inte för mycket eller för lite???
Anders
Svårt att beskriva hur hårt, men med en trettio centimeter lång skiftnyckel, kan du antagligen lyfta golvet så det bågnar upp, om du tar i lite, med mina mått mätt, så du ska inte ta i för kung och fosterland, '
Z-balken ska vara tryckt mot bjällaget, och sedan ett eller två varv till kanske. dra lite lagom bestämt, (varje varv är väl ca 2mm)
 
Vi fick problem med dörrar som blev tröga att stänga, (skeva eller vad heter det?) speciellt i överdelen av dom, så hade vi ett par killar här som skulle byta ett fönster från besikningen, då berättade vi det för dom. De sa då att det var pga att stagen behövde justeras, så de kröp under och gjorde det och nu går dörrarna att stänga hur bra som helst.

och desutom vart det bättre ljud när man går på golvet, innan lät det mkt mer, ihåligt lixom.
 
Vi hade under en tid problem med ett "plåtaktigt" knarr i golvet. Montörerna efterspände sktuvaran under grunden vid den punkt vi klagat på. Det blev dock inte bättre.
Jag kröp själv under och kolla hur det såg ut. Det visa sig då att Z-balken blivit deformerad där skruven (stämpen) tryckte på balken. Anledningen var att stämpen inte var direkt under en träbalk (Z-balken är ju klen och kan inte själv bära kraften från stämpen).
Jag flytta stämpen ca 75 mm så att den hamna under träbalken och mitt problem var löst. Som tur var så behövde jag inte flytta på fundamentet som stämpen stod på.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.