Dra fiber till huset

Just nu håller många runt om i landet på att dra fiber till huset. Andra har fått erbjudanden om att göra det och vet inte om det är värt det. Här försöker vi förklara på ett enkelt sätt vad fiber är och vilka för- och nackdelar det finns med att ansluta huset till fiber.

Göran Strandberg vid Stenkyrka fiber hyrde en smidig maskin för att gräva in fiber till huset.

Göran Strandberg vid Stenkyrka fiber hyrde en smidig maskin för att gräva in fiber till huset. Foto: Göran Strandberg

Om du laddar ner filmen Hunger Games (1,5GB) med ADSL så tar det 27 minuter, men om du gör samma sak med fiber så tar det bara 2 minuter.

Vi blir allt mer beroende av en bra internetuppkoppling hemma i huset och allt fler väljer att ansluta huset till fiber, den snabbaste tekniken av dem alla. Men för den som inte är intresserad av teknik blir förvirringen stor. Vad är fiber? Vad är bredband? Vad är ADSL? Vilket ska jag välja och är det värt det?

Låt oss först reda ut grundbegreppen:

Bredband: Samlingsnamn för flertalet tekniker för snabb datakommunikation - snabbt internet. Teknikerna för bredband är fiber, ADSL, VDSL, 3G/4G.

Fiber: Dataöverföringen sker via optisk fiber som har kärnor gjorda av plast eller rent glas.

xDSL: Dataöverföringen sker via telenätets kopparledningar. Inbregriper flertalet DSL-tekniker, där de mest kända är ADSL och VDSL och där den senare är en utveckling av den förra avsedd att förbättra hastigheten upp- och nedströms.

3G/4G: Även kallat mobilt bredband. Dataöverföringen sker trådlöst och du kan därför ta med dig ditt internet var du än är. 4G-nätet är efterföljaren till 3G-nätet och har därför bättre teknikstandard. Det tillåter upp till 10 gånger högre hastighet än 3G-nätet och ger även bättre täckning.

I artikeln Vilket internet ska jag välja till huset kan du läsa mer om de olika varianterna. 

För- och nackdelar med fiber gentemot andra tekniker

Fiber har egentligen bara fördelar gentemot de andra teknikerna om vi bortser från anslutningskostnaden och det eventuella ingreppet på tomten. Fiber ger möjlighet till både högre hastighet, en jämn sådan, till bättre pris sett till vad du får för pengarna. Fördelarna med fiber är:

  • Mycket större hastighetsmöjligheter, idag upp till 1 000 megabit/s. Jämför t ex med VDSL där du kan ta emot 52 megabit/s
  • Jämn hastighet, du får det du betalar för, vilket inte är fallet med de andra teknikerna
  • Betydligt mindre störningskänslig än andra tekniker
  • Avståndsoberoende
  • Påverkas inte av mängden användare

– Fibern ligger till grund för all annan infrastruktur. Man fibrerar till exempel telestationerna för ADSL och masterna för 4G-nätet eftersom fiber kan hantera stora mängder data. Det gör ju att man får en förståelse för varför den är så bra, säger Camilla Jönsson som är projektchef hos Svenska Stadsnätsföreningen.

Fiberkabel

Exempel på leverantörer av fiber är Bredbandsbolaget, Tele2 och Telia. Foto: Telia

En nackdel med fiber mot mobilt internet, så som 3G och 4G, är att du inte kan ta med dig ditt internet utanför hemmet - det går ju optiska kablar under jorden direkt in i ditt hem. Å andra sidan slipper du oroa dig över förbrukningen när du har fiber - du som idag har 3G eller 4G betalar för att få använda ett visst antal gigabyte, medan du som har fiber idag har obegränsad data för en fast månadskostnad.

Så fördelarna med fiber väger troligen över för husägaren. Till skillnad från VDSL och mobilt bredband är fiber dessutom okänslig för elektroniska störningar så som exempelvis åsknedslag, den är avståndsoberoende och tappar således inte fart bara för att det är lång väg som informationen ska färdas och den påverkas inte av mulet väder, kraftiga vindar eller av mängden användare. Betalar du exempelvis för 100 megabit per sekund in i huset, så kommer det också vara det oavsett om det blåser eller om det plötsligt flyttar in massor av människor runtomkring.

Förutom stabiliteten har du även hastighetsfördelen. Med fiber kommer du lätt upp i hutlösa hastigheter omkring 40 gigabit per sekund. Men så fort köper vi inte idag. Även i normalfallet handlar det dock om långt mycket högre fart än vad du kan få med andra tekniker. Allt beror på hur snabb hastighet din leverantör av fiber kan erbjuda och hur mycket du är beredd att betala i månadskostnad.

De festa fiberleverantörerna erbjuder i skrivande stund som mest 1 gigabit per sekund och detta kostar då vanligen mellan 900-1 000 kr/månad beroende på leverantör. Som lägst hittar du vanligen 10 megabit per sekund vilket brukar kosta mellan 250-350 kr/månad.

Men för att kunna teckna ett sådant abonnemang måste du såklart ha fiber draget till ditt hus.

Att ansluta till fiber

När du ska ansluta ditt hus till fiber behöver du ett rör att placera fibern i, ett fiberuttag och en mediaomvandlare i huset. Rören för fiber kan dras till ditt hus på ett mer eller mindre smidigt sätt. Man börjar alltid med att gräva ett hål i gatan utanför huset. Sedan kan du gräva en djup ränna på tomten för att lägga kabeln i. Ibland kan det redan finnas rör, tex efter telefonstolpar, på tomten som går att använda och då slipper du gräva vilket ger mindre åverkan på din tomt.  På vissa håll erbjuder man att det grävs ett kubiskt hål ute i gatan, sedan ett motsvarande hål intill huset där fibern ska gå in, därefter så ”skjuts”/”trycks” rören för fibern in genom tomten under markytan från det ena hålet till det andra. Det här sättet att torpedera in fiber gör naturligtvis mindre åverkan på din tomt.

Men allt detta kräver att det redan finns ett befintligt fibernät i närheten av din tomt, annars kan du inte ansluta hushållet. Finns det inte det måste en fiberleverantör vara intresserad av att gräva ned och skapa ett sådant nät i ditt område.

– Det du bör göra då är att via Bredbandskartan kolla upp vilka nätägare som har infrastruktur i närområdet, och ta kontakt med dem. Det kanske finns Telia, ett stadsnät eller någon annan nätägare, och de kanske inte har koll på att just ert område är intresserade, säger Camilla Jönsson. 

Finns det en intresserad leverantör fungerar det vanligen så att ett antal hushåll i området går ihop för att få ner kostnaden. Fler hushåll gör det också mer sannolikt att leverantören ska nappa. Ofta krävs det relativt många hushåll för att leverantören ska vilja satsa på området, de utgår ifrån intresset från dig och dina grannar när de gör sina bedömningar.

– En siffra som nämnts som genomsnitt när en leverantör går in i ett område är att det krävs minst 50 procent som vill ansluta sig, säger Camilla Jönsson.

Således ungefär hälften av hushållen.

Ni behöver även ta reda på valmöjligheterna hos leverantören. Är det exempelvis ett öppet eller slutet nät? Och hur ser prisbilden ut för anslutning och månadskostnad?

Öppet nät: Trots att det finns en specifik nätägare kan hushållen själva välja vilken leverantör de vill ha. Exempelvis Telia, Bredbandsbolaget eller Tele2.

Stängt/slutet nät: Det finns bara en enda leverantör att välja på, och du kan således inte byta om du är missnöjd och det blir svårare att få ett konkurrenskraftigt månadspris.

En annan lösning - än att själva leverantören gräver ner nätet - är att hushållen bildar ett byalag och själva drar fiber fram till telestationen. Detta förutsätter dock fortfarande att ni kommit överens med nätägaren i närheten först så att ni kan koppla upp er, samt att ni förhandlat om pris med mera.

Det stora problemet med att ansluta till fiber uppkommer för de som bor i områden med få intresserade grannar, få hushåll överlag eller stora avstånd mellan husen. Då kan det vara svårt att hitta en intresserad leverantör och/eller att få ett vettigt pris.

De stora nackdelarna med fiber idag är just anslutningskostnaden och svårigheterna med att hitta intresserade leverantörer.

– Bor du nära ett stadsnät brukar det finnas minst två leverantörer att välja på. Men finns det inget stadsnät i kommunen kan det bli klurigare, säger Camilla Jönsson.

Om det bara handlar om en intresserad leverantör och få hushåll kan det sluta med hutlösa anslutningsavgifter, eller att hushållen binds upp i stängda nät med en hög fast månadskostnad under lång tid framöver. Det gäller därför att vara om sig och kring sig under förhandlingen.

Priser ansluta till fiber

Att anslutningskostnaden kan variera har vi redan konstaterat, det ser man inte minst i Byggahus forum, där vi har följande prisexempel på vad fiberanslutning kostade:

Pumba: Jag har 2 fiberlinor in i huset. Stadsnät 3 995 kr i anslutningsavgift men helt galna 450 kr i månaden för 50 Mbit/s. Telia tog strax under 17 000 kr i anslutningsavgift men hade kampanj på 100 Mbit/s för 235 kr i månaden. Länk: Fiber från Telia

Fusion: Drog själv in i villan 2010 och betalade då 12 500 kr, fick gräva och lägga slangen själv innanför tomtgränsen. Nu (2014, reds anm) är det på gång i sommarstugan och det är fortfarande 12 500 kr som gäller, så jag kommer även att ansluta mig där. Bra med öppen fiber är att man har som mest 3 månaders uppsägning.
Länk: Dra in fiber i villan - smart eller dumt?

Steinlager: Jag har blivit erbjuden öppen fiber i villan av Telia för 19 900 kr. Vi bor i ett villaområde i Göteborg med relativt tät bebyggelse. En kollega på jobbet har erbjudits samma sak av annan operatör för 16 500 kr, dock på landsbygden.  Jag har också sett att det har kostat 15 000 kr för andra.

MikkoK: Vi har fått öppen fiber installerad av BiGGNet hemma i byn till en kostnad av 8 500 kr per hushåll/villa. Bindningstid 1 månad på bredband, tv och tre på IP-telefonin. Länk: Öppen fiber pris

Matsuhlen: Många är oroliga för anslutningskostnaden som upplevs som väldigt dyr. Vi betalar i tre omgångar á 5 000 kr. Klarar man inte det med sparpengar är det som sagt inga problem att belåna huset (hänvisning till samtal med banker om värdehöjning tidigare i inlägget, reds anm).

Zixten: Snart inkopplat här. Anslutningskostnad 15 000 kr. Årsavgift till föreningen 500 kr. Grävning på egen tomt, tror det kostade ca 1 300 kr efter rotavdrag. Framtida kostnader… 500 kr/år i medlemsavgift, ca 380 kr/månad för bredband, telefoni och "grundpaket" på tv, tror det var 10-15 kanaler eller så…

Para: Vi kommer få luftledning med fiber till vårt hus pga att vi har vanliga telefonen via luftledning. Det är telia som bygger "öppen fiber" hos oss. Grannar som har grävd telelinje kommer få grävd fiber. Alla i området betalar samma pris, 19 900 kr. Länk: Bredband - fiber

Värdeökning och bidrag

Oavsett vilket sätt du tar dig an frågan så finns det en del bidrag och annat som kan vara värda att kolla upp. Jordbruksverket och Post- och Telestyrelsen har till exempel bidrag, du kan söka bidrag via Länsstyrelsen.

Du kan även få ROT-avdrag för själva grävjobbet på din tomt.

När fibern väl är installerad har du dessutom gett ditt hus en värdeökning. Exakt hur stor är idag svårt att säga, det finns inga större undersökningar bland mäklare på olika orter som fastställer beloppet. Men det talas om cirka 50 000-100 000 kronor i värdeökning om huset ligger i Stockholm.

– Att det uppstår en värdeökning är garanterat. Men vi kan inte säga hur stor den blir. Vi hoppas att Bredbandsforum ska försöka ta fram sådana siffror, säger Camilla Jönsson och fortsätter:

– Värt att notera är ju dock att man dessutom får göra ett 20-procentigt avdrag vid försäljning om du har installerat fiber. Det ses som en avdragsgill förbättringsåtgärd.

Med ett bra pris på anslutningen av fiber och lite tur kan du med andra ord räkna hem investeringen vid en eventuell försäljning.