Så får du den genuint gamla känslan i köket

Om du vill skapa ett genuint sekelskifteskök gäller det att välja produkter av hög hantverksmässig kvalitet. Planera noga innan du sätter igång, för omsorg om detaljerna är avgörande för ett bra resultat.

Så får du den genuint gamla känslan i köket

Foto: Lysén & Jonsson

I början av 1900-talet byggdes många köksinredningar av pärlspont och det är ett säkert kort om man vill skapa sekelskifteskänsla i ett nytt kök.
– Har man redan pärlspont på väggarna kan det bli för mycket med likadana skåp. Då kan släta luckor med en enkel ram vara lika bra och se lika gediget och tidstroget ut, säger arkitekt Inger Kahne.

Hon menar att det är omsorgen om detaljerna som ger den rätta känslan, även om de kan kosta en slant extra. Hantverksmässigt ska produkterna hålla en hög kvalitet för att ge ett genuint intryck. Det kan gälla allt från knoppar och kakel till lådor och luckor.

Köken från förr byggdes på plats, vissa skåp såg ut att hänga ihop med väggen och oftast anslöt de mot taket. Utöver de platsbyggda skåpen stod det oftast också ett löst skåp för förvaring någonstans, så har man ett slagbord eller en gammal skänk kan det bli avgörande för att nå fram till den rätta känslan.

Luckorna var så gott som aldrig trärena, lackade eller laserade kring sekelskiftet. I stället målades inredningen med linoljefärg i milda färger som grönt, grått, gult eller vitt, skapade av naturliga pigment.
I boken Vårda och renovera trähus av Sören Thurell menar man att nytillverkad inredning med gammaldags stil kan framstå som karikatyr om den har modern ytbehandling med plastbehandlad trävit yta eller fabrikslackerad finish, så det är handmålat som gäller för den som vill återskapa den rätta känslan i ett gammaldags kök.

Sekelskifteskök passar naturligt nog bäst i hus från samma tid. Bor man i ett funkishus eller från senare tid kanske just köket med sekelskifteskänsla inte är det bästa alternativet.
Handlar det om att byta ut inredningen i ett gammalt hus kanske det redan finns en vedspis eller plats för stort skafferi i ett kallt hörn. Då är en god idé att behålla just de detaljerna för att sedan fylla på med ny inredning i tidstypisk stil, men de inte är nödvändiga investeringar för att kunna få rätt uttryck i köket.

– Det viktigaste är dock alltid funktionen, man måste ju kunna jobba i köket. Planeringen är viktig innan man sätter igång. Jag har sett både vansinniga och vackra kök som kanske inte varit funktionella i det långa loppet, säger Inger Kahne.

Till exempel måste belysning och det maskinella vara ändamålsenligt enligt Kahne som tycker det är helt riktigt med till exempel infällda halogenspotlights som belysning, kanske kompletterat med pendelarmaturer i klassisk stil. Mikrovågsugnar och kylskåp fanns inte kring sekelskiftet men måste naturligtvis få synas i dagens kök.
– Men specialdesignade gammaldags kylskåp är inget som man måste lägga pengar på, säger Inger Kahne.

När det gäller golvmaterial i sekelskiftesköken tycker hon att det ska vara ett trägolv men helst inte någon ekparkett. Klinker är inte heller det bästa materialet, däremot fungerar korkmatta både funktions- och utseendemässigt. Den kan också målas enligt Kahne.

Christian Guldberg bor tillsammans med sin fru Anna Beckman i ett hus som är byggt på tidigt 1900-tal. De delar ett intresse för gamla hus och har besökt Gysinge Centrum för Byggnadsvård utanför Gävle regelbundet sedan det startade. När de för några år sedan skulle byta ut köket gjorde de en snabb koll bland de fabrikstillverkade köken för att få en uppfattning om pris och kvalitet. Samtidigt såg de köket som Lysén & Jonssons Snickeri byggt upp i Gysinge och kände att de träffat rätt. Något kök av spånplattor var inte att tänka på och efter att ha ryckt i lådorna på olika utställningskök kunde de konstatera att olika mekanismer för skåp- och lådöppning oftast inte håller måttet efter ett tag.

Christian och Anna skissade upp sitt kök och skickade till Lysén & Jonsson i Gävle.
– På kort tid fick vi en preliminär offert som vi kunde göra prisjämförelser med. När vi väl hade bestämt oss fick vi tillbaka en ritning och 20 frågor som sedan bollades fram och tillbaka och en hel del mått skulle kontrollmätas. De ville verkligen att allt skulle stämma, säger Christian.

Hemma i köket hade Christian och Anna pärlspont på väggarna så valet föll på en skåpslucka med ram och slät front. Skåpinredningen beställdes utan bakstycke så när skåpen öppnas ser man väggens pärlspont, något de säger sig njuta av fortfarande, flera år efter montering.

Köper man ett standardkök får man oftast hålla sig till modulerna 40, 60 eller 80 cm och varje modul har sin egen stomme. Det innebär dubbel stomme mellan två skåp. Onödigt och utrymmeskrävande tyckte Christian och Anna och beställde större enheter. De har bland annat ett hörnskåp på över två meters bredd utan någon mellanstomme som sväljer väldigt mycket skålar, bunkar och annat.
– Gubbarna på Lysén & Jonsson gjorde inte bara köksinredning. De hade bra idéer och vi beställde kryddhylla, fällbord och två badrumsskåp av dem också. Dessutom en låda som bara kunde vara 30 cm djup och en annan låda i hörnskåpet som man öppnar på diagonalen.

När allt var klart kunde de konstatera att det först offererade priset hade hållit trots en del mindre modifieringar. Köket blev prismässigt dubbelt så dyrt som dyraste IKEA-köket och ungefär samma pris som ett motsvarande kök från Kvänum.
– Men det är inte dyrt i förhållande till vad vi fick och hur bra allt passade. Vi har fått ett fantastiskt fint snickeriarbete, säger Christian.

Han och Anna har tidstypiska bänkskivor i grön Kolmårdsmarmor men följer inte sekelskiftets uttryck slaviskt. Ovanför hoarna i den rostfria diskbänken sitter kranen med optisk sensor.
– Jättebra när man ska tvätta kladdiga händer.
Köket levererades omålat, precis som uppgjort, och först tyckte Christian och Anna att det var enda nackdelen med hela konceptet. Men efter att själva ha oljat och målat med linoljefärg enligt konstens alla regler, njuter de nu varje gång de drar i en låda eller öppnar en lucka.

Och gubbarna på Lysén & Jonsson som har byggt massor av tidstypiska kök, vad är deras erfarenhet?

– Det finns två kategorier människor som köper gamla hus. En grupp är de som håller på att renovera i 25 år och letar upp gammal skruv att använda. Sedan finns det de som vill att det ska gå snabbare men ändå vill ha kvalitet. Då kanske det kostar lite mer pengar men då håller det också till barnbarnen, säger Michael Fällgren.

Han berättar också om kunder som vill ha alla vitvaror inbyggda ”för de fanns inte på den tiden”.
– Det tycker jag är onödigt och sedan är det inte säkert att det håller så bra. Det är bättre att köket är praktiskt, säger Michael Fällgren och berättar att en trend är att folk vill ha större lådor även i gammaldags kök.
– Det händer att vi gör lådor som är 80 cm breda, då monterar vi rullist istället för björklist som annars. De gillar inte de riktiga fundamentalisterna.

Vad får man inte missa om man vill ha ett sekelskifteskök?
– Intresse.