Mortens sommarhus i Hamra

Morten Johansson och hans familj drömde om att inreda en lada. När de inte hittade någon byggde de ett sommarhus som var lika enkelt.

Mortens sommarhus i Hamra

En stor öppning i varje väderstreck, tre öppningsbara och en fast i norr.

Morten Johanssons sommarhus i Hamra på Gotland har en självklart enkel utformning som nästan helt upphäver gränsen mellan ute och inne. De öppningsbara fönsterpartierna mäter 2 gånger 2,4 meter och kan fällas upp helt och hållet mot den putsade ytterväggen. Inga synliga karmar eller trösklar. Direktkontakt med naturen.

Öppet kök vardagsrum

– Från början drömde vi om att inreda en lada till sommarbostad, berättar Morten. När vi inte hittade någon byggde vi istället något nästan lika enkelt.

Morten berättar att tomten de köpte var totalt igenvuxen och närmast en djungel. Han började skissa redan innan han och hans fru Andrea tillsammans med de två smågrabbarna Frans och Bruno hade rensat upp och innan han visste vilken utsikt som kunde bli bäst.

Trädgård med gräsmatta

– Det är rätt kul med ett hus utan framsida och baksida, vi har fyra likvärdiga öppningar, det är endast den mot norr som har ett fast glas. Här finns ingen rumslig hierarki, ingen huvudentré. Planen kom till lite med tanke på hur man lever på semestern, att man vill gå ut och in varsomhelst.

Öppet kök vardagsrum

Morten och kollegan Kalle Dinell, som gick ut arkitektskolan på KTH för drygt tio år sedan, driver det egna arkitektkontoret DinellJohansson sedan några år och ritar allt från restauranger till bostadshus. Morten hade däremot inte något stort kapital för att finansiera sitt drömhus, lösningen blev istället att bygga billigt genom att bygga långsamt.

– Det är en enkel ekvation: man kan kompensera en låg budget med att bygga i ett lugnt tempo. Och ju längre tid det tar, desto bättre blir det!

Matplats

Väggarna av lättbetong är putsade på både in- och utsida. Taket med de två stora fönstren är utfört i korrugerad aluzink. Den tvåskiktsputsade fasaden blev färdig i fjol och har pigmenterats med oxidsvart för att ge en cementgrå nyans som passar in i det gotländska. Morten understryker att byggmästaren Allan Wahlby varit ovärderlig, han har varit lika intresserad av detaljering och material som själva ljusföringen.

Gavel med glasdörr

– Det var också han som löste det tekniska kring betongbänken här i köket. Det kan bli en rätt dyr historia, men han föreslog att vi skulle gjuta den på plats och dessutom utan att vi behövde vända den. Han har stålglättat ytan för hand.

Gavel med stort fönster

Riktigt så billigt som Morten hade tänkt sig blev det förstås inte, hur smart man nu än hoppas att man är som arkitekt så kostar det. Men med ett pris på cirka 15 000 per kvadratmeter menar han att det blev riktigt prisvärt med tanke på alla annars så dyra speciallösningar.

Trappa till sovloft

– För att få den här känslan av direktkontakt med naturen så har vi placerat fönsterkarmarna på utsidan. Jag vet inte om fönstersnickartraditionen överlevt på grund av att det är dyrt att skeppa över produkter till Gotland, eller om det beror på den långsamtväxande gotländska furans kvalitet, men vi fick mina specialritade lösningar till samma priser som byggmarknadernas standardsortiment.

Huset är inte uppvärmt under vintern, men som komplement under sommarhalvåret finns vattenburen golvvärme som laddas med en elpatron. Och Morten menar att ett hus kräver omsorg, att satsa på underhållsfria lösningar blir inte alltid särskilt snyggt.

– Ett hus är något av en levande organism, det gäller att hantera fuktvandring genom att låtas huset andas. Är man bara beredd om att ta hand om både hus och ting så kan man göra enklare och snyggare lösningar.